Vesti
Saopštenja

Osmani u Bugarskoj zatražila podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama

Predsednica Kosova Vjosa Osmani nalazi se u poseti Bugarskoj na poziv kolege Rumena Radeva.
Osmani u Bugarskoj zatražila podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama
Osmani i Radev (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je ocenila da su bilateralni odnosi Kosova i Bugarske odlični, te da Kosovo može imati velike koristi od bugarskog iskustva u procesu evroatlantskih integracija.

Osmani je od Bugarske zatražila podršku u procesu članstva u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir, NATO, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

"Govoreći o dešavanjima na Kosovu, u regionu i šire, predsednica Osmani je istakla da su institucije Kosova posvećene miru, bezbednosti i vladavini prava na celoj teritoriji Republike. Ona je rekla da Srbija nedavnim dešavanjima na severu zemlje pokušava da destabilizuje Kosovo koristeći svoje nelegalne strukture", navela je Osmani u razgovoru sa Radevim.

Međutim istakla je da Kosovo "igra konstruktivnu ulogu u dijalogu sa Srbijom" sa ciljem međusobnog priznanja.

Predsednica Kosova je sa kolegom iz Bugarske razgovarala o energetskoj krizi.

"Bugarska je izrazila spremnost da podrži Kosovo u suočavanju sa energetskom krizom, a dve strane su se složile da pronađu modalitete za saradnju i podršku zajedničke međuministarske grupe dve države", navodi se u saopštenju.

 Ostale vesti

NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023
Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023