Vesti
Saopštenja

Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je tokom posete Austriji da je stav kosovskih institucija "da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama", saopšteno je iz Predsedništva. 
Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem
Vjosa Osmani i Aleksandar Van Der Belen (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva se sastala sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van Der Belenom, kome se, kako se navodi, "srdačno zahvalila na podršci koju je Austrija pružala Kosovu od priznanja nezavisnosti do suočavanja sa pandemijom".

„Austrija ostaje strateški partner i jedan od najbližih saveznika naše Republike. Naše institucije i naš narod su vam zauvek zahvalni“, istakla je Osmani i dodala da očekuje nastavak austrijske podrške i na putu Kosova prema evropskim integracijama, u procesu liberalizacije viza, kao i u procesu učlanjenja u druge međunarodne organizacije.

„Naši napori za nezavisnost naišli su na snažnu podršku austrijske države, od vremena istorijskog predsednika dr Ibrahima Rugove. Zatim podržavanjem naših mladih koji su studirali na austrijskim univerzitetima, kako bi nastavili da podržavaju proces slobode i nezavisnosti Kosova. Danas nam je opet potrebna austrijska podrška, kako bismo se kretali slobodno i kako bismo i dalje jačali međunarodni subjektivitet Kosova“, zaključila je Osmanijeva.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021