Vesti
Saopštenja

Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je tokom posete Austriji da je stav kosovskih institucija "da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama", saopšteno je iz Predsedništva. 
Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem
Vjosa Osmani i Aleksandar Van Der Belen (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva se sastala sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van Der Belenom, kome se, kako se navodi, "srdačno zahvalila na podršci koju je Austrija pružala Kosovu od priznanja nezavisnosti do suočavanja sa pandemijom".

„Austrija ostaje strateški partner i jedan od najbližih saveznika naše Republike. Naše institucije i naš narod su vam zauvek zahvalni“, istakla je Osmani i dodala da očekuje nastavak austrijske podrške i na putu Kosova prema evropskim integracijama, u procesu liberalizacije viza, kao i u procesu učlanjenja u druge međunarodne organizacije.

„Naši napori za nezavisnost naišli su na snažnu podršku austrijske države, od vremena istorijskog predsednika dr Ibrahima Rugove. Zatim podržavanjem naših mladih koji su studirali na austrijskim univerzitetima, kako bi nastavili da podržavaju proces slobode i nezavisnosti Kosova. Danas nam je opet potrebna austrijska podrška, kako bismo se kretali slobodno i kako bismo i dalje jačali međunarodni subjektivitet Kosova“, zaključila je Osmanijeva.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022