Vesti
Saopštenja

Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je tokom posete Austriji da je stav kosovskih institucija "da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama", saopšteno je iz Predsedništva. 
Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem
Vjosa Osmani i Aleksandar Van Der Belen (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva se sastala sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van Der Belenom, kome se, kako se navodi, "srdačno zahvalila na podršci koju je Austrija pružala Kosovu od priznanja nezavisnosti do suočavanja sa pandemijom".

„Austrija ostaje strateški partner i jedan od najbližih saveznika naše Republike. Naše institucije i naš narod su vam zauvek zahvalni“, istakla je Osmani i dodala da očekuje nastavak austrijske podrške i na putu Kosova prema evropskim integracijama, u procesu liberalizacije viza, kao i u procesu učlanjenja u druge međunarodne organizacije.

„Naši napori za nezavisnost naišli su na snažnu podršku austrijske države, od vremena istorijskog predsednika dr Ibrahima Rugove. Zatim podržavanjem naših mladih koji su studirali na austrijskim univerzitetima, kako bi nastavili da podržavaju proces slobode i nezavisnosti Kosova. Danas nam je opet potrebna austrijska podrška, kako bismo se kretali slobodno i kako bismo i dalje jačali međunarodni subjektivitet Kosova“, zaključila je Osmanijeva.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021