Vesti
Saopštenja

Osmani u Albaniji: Glavni cilj integracija u evroatlantsku porodicu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani boravi u Albaniji gde se sastala sa predsednikom ove zemlje Bajramom Begajem. Na zajedničkom sastanku Osmanijeva se, kako se navodi iz njenog kabineta, zahvalila Albaniji na podršci Kosovu u svim "fazama napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države".

Osmani u Albaniji: Glavni cilj integracija u evroatlantsku porodicu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Albanije Bajram Begaj (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmanijeva je navela da je potrebno povećati stalnu i preliminarnu koordinaciju u spoljnoj politici u odnosu na zajedničke interese Kosova i Albanije, ali i regiona i šire.

„Kosovo i Albanija imaju jedinstvenu istorijsku, kulturnu i nacionalnu vezu, ta veza je jaka i neraskidiva. Suočeni sa izazovima, moramo ostati ujedinjeni, fokusirajući se na naš glavni cilj: integraciju naših zemalja u evroatlantsku porodicu“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, Kosovo je posvećeno jačanju svoje međunarodne pozicije, stavljajući u prvi plan cilj novih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Stoga je iznela potrebu za kontinuiranom podrškom Albanije.

„Ovaj izazov zahteva posvećenost i sinhronizovane akcije za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama. Kao i u prošlosti, očekujemo da Albanija bude naš glas u zemljama i na forumima u kojima još nismo deo“.

Osmani je pomenula članstvo u Savetu Evrope, NATO-u, EU, ali i drugim međunarodnim organizacijama.

„Članstvo Kosova u NATO-u kao dugoročni cilj i što pre uključivanje u NATO program Partnerstvo za mir su garancije mira i bezbednosti u regionu i na našem kontinentu. Činjenica da je Albanija već članica NATO-a stvara veću bezbednost u čitavom našem regionu, a posebno na Kosovu“, istakla je ona. 

U saopštenju se dalje navodi da je u vezi sa političkim i bezbednosnim dešavanjima, Osmanijeva navela da Kosovo, i pored otvorenog bezbednosnog i institucionalnog izazova od strane Srbije, nastavlja da bude posvećeno procesu dijaloga.

"Njegov konačni rezultat treba da bude međusobno priznavanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Republike Kosovo!", zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova dostavljenog medijima.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023