Vesti
Saopštenja

Osmani tražila od pape Franje da Vatikan prizna Kosovo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je prilikom susreta sa papom Franjom u Vatikanu priznanje Kosova od strane Svete stolice.
Osmani tražila od pape Franje da Vatikan prizna Kosovo
Osmani sa papom Franjom (Foto Kabinet predsednice Kosova)

“Priznanje Kosova od strane Svete Stolice utiče na dalje jačanje naše državnosti i integraciju zemlje u evroatlantske strukture. Cilj Kosova za priznanjem od strane Vatikana doprinosi daljem produbljivanju i unapređenju naših vekovnih odnosa, kao i evropskom putu naše zemlje“, rekla je predsednica Kosova.

Priznanje žrtve je u temelju vere u budućnost“, rekla je Osmani prilikom ovog susreta.

„Došla sam ovde da izrazim zahvalnost naroda Kosova za brigu koju ste pokazali prema mojoj zemlji, ostajući stalno uz njih“, rekla je ona.

Istakla je da Kosovo bezbedno gradi svoju budućnost, u okviru široke porodice slobodnih naroda.

U saopštenju iz Kabineta predsednice Kosova navedeno je da je susret sa papom bio topao, te da mu je zahvalila na kontinuiranoj brizi koju Sveta Stolica pokazuje prema Kosovu.

Obavestila je papu i o orijentaciji Kosova o viziji da se integriše u evroatlantske strukture.Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023