Vesti
Saopštenja

Osmani: Srbija mora da izrazi spremnost za dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa državnim podsekretarom za spoljnu politiku i bezbednost u Ministarstvu inostranih poslova Finske Kaiom Sauerom.
Osmani: Srbija mora da izrazi spremnost za dijalog
Kai Sauer i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, Osmanijeva je još jednom ponovila stav Kosova da su "evro-atlantske integracije njihovo strateško opredeljenje i ponovo je istakla spremnost Kosova da što je brže moguće korača prema cilju".

„Evropska unija je naš izbor, ali i naša pripadnost“, kazala je ona.

Osmanijeva je istakla da je veoma bitno da Srbija pokaže spremnost na dijalog i da se da prvenstvo pitanju nasilno nestalih lica tokom rata na Kosovu.

„Dijalog mora da rezultira obavezujućim sporazumom, koji osigurava priznanje nezavisnosti Kosova i otvara perspektivu regionu za integrisanje u EU“. 

Državni podsekretar Kai Sauer naveo je da će finska država nastaviti, kao i do sada, da podržava Kosovo u težnjama njenog naroda da se integriše u EU, zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova. Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022