Vesti
Saopštenja

Osmani: Srbija mora da izrazi spremnost za dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa državnim podsekretarom za spoljnu politiku i bezbednost u Ministarstvu inostranih poslova Finske Kaiom Sauerom.
Osmani: Srbija mora da izrazi spremnost za dijalog
Kai Sauer i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, Osmanijeva je još jednom ponovila stav Kosova da su "evro-atlantske integracije njihovo strateško opredeljenje i ponovo je istakla spremnost Kosova da što je brže moguće korača prema cilju".

„Evropska unija je naš izbor, ali i naša pripadnost“, kazala je ona.

Osmanijeva je istakla da je veoma bitno da Srbija pokaže spremnost na dijalog i da se da prvenstvo pitanju nasilno nestalih lica tokom rata na Kosovu.

„Dijalog mora da rezultira obavezujućim sporazumom, koji osigurava priznanje nezavisnosti Kosova i otvara perspektivu regionu za integrisanje u EU“. 

Državni podsekretar Kai Sauer naveo je da će finska država nastaviti, kao i do sada, da podržava Kosovo u težnjama njenog naroda da se integriše u EU, zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova. Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021