Vesti
Saopštenja

Osmani sa Tarnerom: Preduzeli smo suštinske korake da poboljšamo situaciju na severu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se sa kongresmenom Majklom Tarnerom, predsednikom Stalnog komiteta Predstavničkog doma SAD-a za obaveštajne službe, saopšteno je iz njenog kabineta. 
Osmani sa Tarnerom: Preduzeli smo suštinske korake da poboljšamo situaciju na severu
Majkl Tarner i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, Osmanijeva je odnose sa SAD-om opisala kao strateške i egzistencijalne, kongresmenu Tarneru zahvalila na podršci koju je godinama pružao Kosovu "na putu izgradnje države", te istakla da je "država Kosovo uspešna priča SAD-a".

"Nepokolebljiva posvećenost Sjedinjenih Država kosovskom pitanju bila je neophodna na našem putu ka nezavisnosti i državnosti", istakla je ona.

Na sastanku je Osmanijeva navela da je cilj Kosova članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su: NATO, EU, Savet Evrope i druge.

"Što se tiče saradnje sa SAD-om, predsednica Osmani ju je istakla u sferi odbrane i bezbednosti. Tako je predsednica Osmani pomenula težnju Kosova za članstvo najpre u Partnerstvu za mir (PfP), a potom i u NATO, gde je neophodna podrška SAD", stoji u saopštenju.

Predsednica Kosova je takođe "pomenula činjenicu da Kosovska obaveštajna agencija ima blisku saradnju sa obaveštajnim službama SAD-a u rešavanju zajedničkih bezbednosnih izazova koji mogu ugroziti mir i bezbednost na Kosovu i u regionu".

"U međuvremenu, u vezi sa situacijom na severu zemlje, predsednica Osmani je naglasila da je Kosovo preduzelo suštinske korake da poboljša situaciju i da nastavlja da bude konstruktivna strana u ovom procesu. Ona je međutim istakla opstrukcije Srbije, kao i destabilizujuća dejstva na severu Kosova preko kriminalnih grupa kojima diriguje Beograd. Ona je ponovo istakla značaj pune implementacije svih obaveza koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa", zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023