Vesti
Saopštenja

Osmani sa Sobotkom: Austrija spremna za dalju saradnju

U okviru posete Austriji, predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom, sa kojim je razgovarala o daljem unapređenju saradnje.
Osmani sa Sobotkom: Austrija spremna za dalju saradnju
Vjosa Osmani i Volfgang Sobotka (Foto Predsedništvo Kosova)

Osmani je visoko ocenila podršku Austrije Kosovu i činjenicu da je Austrija bila među prvim pristalicama napora naroda Kosova za slobodu. Ona je izrazila zahvalnost Austriji na brizi za narod Kosova, posebno za obrazovanje mladih, kada im je to pravo uskraćeno u njihovoj zemlji.

„Narod Kosova ne može zaboraviti podršku koju je Austrija pružila našim mladim ljudima, priznajući diplome naših obrazovnih institucija tokom okupacionog perioda, stvarajući im odlične mogućnosti da grade svoju budućnost i daju doprinos svojoj zemlji. Danas su mnogi od njih važan deo naših institucija“, naglasila je Osmani.

U tom duhu predsednica je izrazila uverenje da će Austrija nastaviti da podržava Kosovo u završetku procesa liberalizacije, članstva u Savet Evrope i druge međunarodne organizacije. A predsednik Parlamenta Sobotka je ponovo potvrdio nastavak podrške Austrije ovim ciljevima.

Osmanijeva je sa predsednikom austrijskog parlamenta razgovarala i o produbljivanju međuparlamentarne saradnje dve zemlje.

Predsednica Osmani je takođe naglasila da Kosovo nastavlja da bude posvećeno bliskoj saradnji i koordinaciji sa međunarodnim saveznicima kako bi doprinelo održivom miru i bezbednosti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, predsednica Kosova je rekla da ovaj proces treba da se fokusira na međusobno priznanje i očuvanje integriteta suvereniteta i ustavnog poretka Kosova.

Predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka zahvalio je Osmani na poseti i istakao da je Austrija posvećena daljem produbljivanju odnosa između naša dva naroda, a istakao je i spremnost Austrije za dalju saradnju.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022