Vesti
Saopštenja

Osmani sa Micotakisom: Kosovo spremno da unapredi odnose sa Grčkom

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas na Samitu zemalja jugoistočne Evrope u Grčkoj sa premijerom ove zemlje Kirjakosom Micotakisom sa kojim je razgovarala o jačanju ključnih oblasti saradnje, ali i o podršci Grčke evroatlantskoj budućnosti Kosova.
Osmani sa Micotakisom: Kosovo spremno da unapredi odnose sa Grčkom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani premijer Grčke Kirjakos Micotakis (Foto Predsedništvo Kosova)

"Privreda, trgovina i turizam su neke od najbitnijih oblasti u fokusu kosovsko-grčke saradnje, na kojima kao državni čelnici radimo zajedno kako bismo ih unapredili i kako bismo što više približili naša dva naroda i naše firme", rekla je Osmani, pominjući spremnost Kosova da dalje produbi odnose sa Grčkom.

Predsednica Osmani i premijer Mitsotakis razgovarali su, kako se navodi u saopštenju, i o ratu Rusije protiv Ukrajine i o potrebi da demokratije ostanu ujedinjene pred izazivanjem evroatlantaskih vrednosti. Osmanijeva je podvukla potrebu za obraćanjem pažnje evroatlantskih partnera na naš region, naročito na postupke čiji je cilj destabilizacija stabilnosti i mira koji je velikim trudom postignut u našem regionu.

Ona je pomenula i saradnju u spoljnoj politici kao odlučnoj za budućnost našeg kontinenta, ističući da "podršku učlanjenju Kosova u Savet Evrope, kao i evroatlantske integracije treba gledati kroz prizmu bezbednosti, jer samo tako se može garantovati unapređenje demokratije, ljudskih prava, bezbednosti i mira u regionu i šire".Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022