Vesti
Saopštenja

Osmani sa Eskobarom i Šoletom: Fokus na međusobno priznanje

Predsednica Kosova se u okviru posete Njujorku sastala sa savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoletom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Osmani sa Eskobarom i Šoletom: Fokus na međusobno priznanje
Vjosa Osmani na sastanku sa Gabrijelom eskobarom i Derekom Šoletom (Foto Predsedništvo Kosova)

Na sastanku sa visokim američkim zvaničnicima, Osmanijeva je razgovarala o najnovijim dešavanjima "u regionu i šire", kao i o daljoj saradnji na unapređenju evroatlantskih integracija Kosova kao preduslova za dugoročnu stabilnost, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz njenog kabineta.

Vjosa Osmani je izrazila zahvalnost na kontinuiranoj podršci SAD-a i pozvala "da se krene napred u procesu dijaloga sa Srbijom, fokusiranom na međusobno priznanje".

"Predsednica Osmani je istakla potrebu da Srbija sprovede svoje obaveze iz sporazuma o energetskoj mapi puta i hitnu potrebu da se postigne uspeh u smislu sporazuma o nasilno nestalim", zaključeno je.

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Njujork zbog 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a juče je prisustvovala ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik Evropske unije za spolјnu politiku i bezbednost Žosep Borel. U njenoj pratnji tokom posete SAD je zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022