Vesti
Saopštenja

Osmani sa Eskobarom i Šoletom: Fokus na međusobno priznanje

Predsednica Kosova se u okviru posete Njujorku sastala sa savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoletom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Osmani sa Eskobarom i Šoletom: Fokus na međusobno priznanje
Vjosa Osmani na sastanku sa Gabrijelom eskobarom i Derekom Šoletom (Foto Predsedništvo Kosova)

Na sastanku sa visokim američkim zvaničnicima, Osmanijeva je razgovarala o najnovijim dešavanjima "u regionu i šire", kao i o daljoj saradnji na unapređenju evroatlantskih integracija Kosova kao preduslova za dugoročnu stabilnost, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz njenog kabineta.

Vjosa Osmani je izrazila zahvalnost na kontinuiranoj podršci SAD-a i pozvala "da se krene napred u procesu dijaloga sa Srbijom, fokusiranom na međusobno priznanje".

"Predsednica Osmani je istakla potrebu da Srbija sprovede svoje obaveze iz sporazuma o energetskoj mapi puta i hitnu potrebu da se postigne uspeh u smislu sporazuma o nasilno nestalim", zaključeno je.

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Njujork zbog 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a juče je prisustvovala ručku koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik Evropske unije za spolјnu politiku i bezbednost Žosep Borel. U njenoj pratnji tokom posete SAD je zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023