Vesti
Saopštenja

Osmani: Rusija i Srbija pokušavaju da destabilizuju Kosovo i Balkan

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je, na sastanku sa predsednikom Sobranja Severne Makedonije Taljatom Džaferijem, da Rusija i Srbija kao njen saveznik, pokušavaju da destabilizuju Kosovo i Balkan.
Osmani: Rusija i Srbija pokušavaju da destabilizuju Kosovo i Balkan
Taljat Džaferi i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj političkoj situaciji, ne samo u regionu, već i šire, nakon vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Osmanijeva je istakla da je članstvo Kosova u NATO neophodnije nego ikada, kako bi se obezbedili mir i stabilnost u regionu.

Inicijativa Otvoreni Balkan je sredstvo Srbije da proširi svoju hegemoniju na region, smatra Vjosa Osmani. Prema njenom mišljenju, Rusija i ostale autokratske države se, preko sporazuma sa Srbijom, trude da šire svoj štetan uticaj na region.

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Taljat Džaferi je ponovio da Severna Makedonija bezrezervno podržava učlanjenje Kosova u NATO, Savet Evrope i ostale međunarodne organizacije.

Bilateralni odnosi između Kosova i Severne Makedonije su na ovom sastanku ocenjeni kao dobri, a Albanci koji žive u Severnoj Makedoniji okarakterisani su kao "jak most" sa Kosovom.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022