Vesti
Saopštenja

Osmani razgovarala sa delegacijom američkih zvaničnika i privrednika

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom američkih zvaničnika i privrednika (Partnership Opportunity Delegation-POD) u organizaciji Kancelarije za globalna partnerstva američkog Stejt departmenta, saopšteno je medijima.

Osmani razgovarala sa delegacijom američkih zvaničnika i privrednika
Detalj sa sastanka (Foto Predsedništvo Kosova)

Na sastanku sa visokom delegacijom SAD-a, Osmanijeva je, kako se navodi, govorila o potencijalu ekonomske saradnje, rasta američkih ulaganja na Kosovu, kao i o novoj i kvalifikovanoj radnoj snazi.

"Polazeći od interesa kompanija za razvoj u energetskom sektoru, predsednica Osmani govorila je o činjenici da je Kosovo u važnom trenutku u određivanju energetske budućnosti i govorila je o određenom fokusu na dekarbonizaciju. Naglasila je važnost diverzifikacije, kao i ogromne integracije obnovljivih izvora energije, garantujući sigurnost ponude i održivog razvoja ovog sektora", stoji u saopštenju.

Dodaje se da se na sastanku se takođe razgovaralo i o mnogim mogućnostima za projekte, koji su zajednički i geostrateški interes Kosova i SAD-a.

"S tim u vezi, predsednica Osmani govorila je o snažnom savezu sa Sjedinjenim Državama na osnovu zajedničkih vrednosti. Predsednica je naglasila da je koncentracija institucija Republike Kosovo na jačanje vladavine zakona, napredak koji je takođe priznat međunarodno, pokazatelj nepokolebljive posvećenosti održivom ekonomskom rastu i da privuče direktna strana ulaganja", napominje se u saopštenju predsedništva Kosova. 

POD je inicijativa namenjena podsticanju dublje saradnje između Sjedinjenih Država, zemalja strateškog značaja i privatnog sektora. Ova inicijativa istražuje širok spektar potencijalnih partnerstava za saradnju na određenim projektima koji unapređuju prioritete zajedničkih politika, zaključuje se.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023