Vesti
Saopštenja

Osmani: Proces rasvetljavanja sudbine nestalih da se ubrza

Glavna tema razgovora predsednice Kosova Vjose Osmani i regionalnog direktora Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i Centralnu Aziju Martina Šepa bili su napori kosovskih institucija da se što brže rasvetli sudbina nestalih lica, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednice.
Osmani: Proces rasvetljavanja sudbine nestalih da se ubrza
Martin Šep i Vjosa Osmani (Foto ZPRK)

"Rasvetljavanje sudbine nestalih predstavlja ne samo politički prioritet, već i ljudsku obavezu. Zbog toga ovaj proces ne želimo da tretiramo samo kao političko pitanje, već kao i humanitarno", istakla je predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom sastanka.

U saopštenju se dodaje da je Osmanijeva istakla da je dužnost institucija da "urade sve" kako bi porodice što je pre moguće dobile informacije o sudbini svojih najvoljenijih.

"Srbija ne pokazuje spremnost da rasvetli sudbinu nestalih lica. Prema tome, međunarodna zajednica mora da poveća pritisak na Srbiju, kako bi ona dala informacije o svakom nasilno nestalom licu", navodi se u saopštenju.

Direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i Centralnu Aziju Martin Šep obavestio je predsednicu Kosova o naporima koje ova organizacija ulaže kako bi obezbedila podatke o nestalim licima, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021