Vesti
Saopštenja

Osmani: Proces rasvetljavanja sudbine nestalih da se ubrza

Glavna tema razgovora predsednice Kosova Vjose Osmani i regionalnog direktora Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i Centralnu Aziju Martina Šepa bili su napori kosovskih institucija da se što brže rasvetli sudbina nestalih lica, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednice.
Osmani: Proces rasvetljavanja sudbine nestalih da se ubrza
Martin Å ep i Vjosa Osmani (Foto ZPRK)

"Rasvetljavanje sudbine nestalih predstavlja ne samo politički prioritet, već i ljudsku obavezu. Zbog toga ovaj proces ne želimo da tretiramo samo kao političko pitanje, već kao i humanitarno", istakla je predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom sastanka.

U saopštenju se dodaje da je Osmanijeva istakla da je dužnost institucija da "urade sve" kako bi porodice što je pre moguće dobile informacije o sudbini svojih najvoljenijih.

"Srbija ne pokazuje spremnost da rasvetli sudbinu nestalih lica. Prema tome, međunarodna zajednica mora da poveća pritisak na Srbiju, kako bi ona dala informacije o svakom nasilno nestalom licu", navodi se u saopštenju.

Direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i Centralnu Aziju Martin Šep obavestio je predsednicu Kosova o naporima koje ova organizacija ulaže kako bi obezbedila podatke o nestalim licima, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022