Vesti
Saopštenja

Osmani: Proces rasvetljavanja sudbine nestalih da se ubrza

Glavna tema razgovora predsednice Kosova Vjose Osmani i regionalnog direktora Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i Centralnu Aziju Martina Šepa bili su napori kosovskih institucija da se što brže rasvetli sudbina nestalih lica, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednice.
Osmani: Proces rasvetljavanja sudbine nestalih da se ubrza
Martin Šep i Vjosa Osmani (Foto ZPRK)

"Rasvetljavanje sudbine nestalih predstavlja ne samo politički prioritet, već i ljudsku obavezu. Zbog toga ovaj proces ne želimo da tretiramo samo kao političko pitanje, već kao i humanitarno", istakla je predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom sastanka.

U saopštenju se dodaje da je Osmanijeva istakla da je dužnost institucija da "urade sve" kako bi porodice što je pre moguće dobile informacije o sudbini svojih najvoljenijih.

"Srbija ne pokazuje spremnost da rasvetli sudbinu nestalih lica. Prema tome, međunarodna zajednica mora da poveća pritisak na Srbiju, kako bi ona dala informacije o svakom nasilno nestalom licu", navodi se u saopštenju.

Direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i Centralnu Aziju Martin Šep obavestio je predsednicu Kosova o naporima koje ova organizacija ulaže kako bi obezbedila podatke o nestalim licima, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021