Vesti
Saopštenja

Osmani posetila Klinu, Srbicu i Mitrovicu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, nakon poplava izazvanih intenzivnim padavinama, posetila je opštine Klinu, Srbicu i Mitrovicu. 
Osmani posetila Klinu, Srbicu i Mitrovicu
Osmani posetila Klinu, Srbicu i Mitrovicu (Foto Kabinet predsednice Kosova)

Na sastnku sa predsednicima opština Zenunom Elezajem, Fadilom Nurom i Bedrijem Hamzom, predsednica Osmani je istakla da je od sinoć održavala konstantan kontakt sa bezbednosnim institucijama i da u tom kontekstu ceni angažovanje opštinskih struktura i institucija za hitne slučajeve u pružanju pomoći građanima i smanjivanju štete u domaćinstvima, navodi se uu saopštenju.

Osmanijeva je istakla da će se centralne institucije angažovati maksimalno na tome da podrže opštine koje su pogodile polave.

"Zahvaljujem Kosovskim snagama bezbednosti, Policiji Kosova, vatrogascima, opštinskim organima i svima onima koji se nalaze na terenu u najugroženijim područijima, u potpunoj gotovosti da pružaju pomoć građanima i da zaštite svaki život", rekla je ona.

Predsednica Osmani je,kako se navodi u saopštenju, u tri opštine pružala institucionalnu podršku i istakla je da su životi, zdravlje i imovina građana apsolutni prioriteti, zato je potrebno angažovanje i solidarnost svih u ovakoj situaciji.Ostale vesti

Dodeljena Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023