Vesti
Saopštenja

Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Katrin Jakobsdoutir i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, kosovska predsednica je istakla da je Island, jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, te je "važan partner i saveznik naroda Kosova".

"U tom pravcu predsednica Osmani ceni stalnu podršku Islanda za članstvo Kosova u međunarodne strukture i izrazila je spremnost da intenzivira međudržavnu komunikaciju kako bi se unapredio proces članstva u Savetu Evrope u narednim mesecima", stoji u saopštenju.

U razgovoru sa premijerkom Jakobsdoutir, Osmanijeva je kako se navodi prenela "odličnost naroda i institucija Kosova da se učlani u NATO i u tom duhu zatražila podršku Islanda, kao jedne od država osnivača Severnoatlantske alijanse".

"Članstvo Republike Kosovo u Savetu Evrope će biti važan korak za dalje jačanje i unapređenje ljudskih prava kroz mehanizme koje nudi Savet i da će predstavljati napredak za sve građane Kosova, bez obzira na etničku pripadnost ili veru. Predsednica je takođe dodala da veza između procesa članstva Republike Kosovo u Savetu Evrope i procesa dijaloga nije ispravna, ističući da ova dva procesa treba posmatrati kao odvojena", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje se da je Osmanijeva ponovila posvećenost institucija Kosova održivom miru u regionu i šire.

"Predsednica Osmani i premijerka Jakobsdoutir izrazile su spremnost da prodube odlične odnose između Kosova i Islanda u različitim oblastima i da otvore nova poglavlja saradnje između dve zemlje", zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova.Ostale vesti

Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023