Vesti
Saopštenja

Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo (Foto Kabinet predsednice Kosova)

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima iz kabineta predsednice Kosova, razgovarano i o procesu dijaloga sa Srbijom.

"Predsednica Osmani ukazala je na opstrukcije Srbije u procesu dijaloga, ometanje dijaloga i pokušaja destabilizacije upotrebom kriminalnih grupa na severu Kosova. U tom duhu, Osmani je istakala da je Kosovo posvećeno doprinosu miru i stabilnosti zemlje i regiona, u koordinaciji sa saveznicima", navedeeno je.

Osmanijeva je zahvalila Austriji na podršci Kosovu. Ona je navela da je posvećena jačanju partnerstva sa ovom državom, koju smatra saveznikom na evroatlantskom putu Kosova.

Dodala je da je “Kosovu potrebna dalja podrška partnera za članstvo u Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama, jer napredak Kosova u međunarodnoj areni donosi više stabilnosti i prosperiteta za sve građane, bez razlike“.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o mogućnostima povećanja saradnje između Kosova i Austrije u oblasti spoljne politike, obrazovanja, zdravstva i trgovinske razmene.Ostale vesti

Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023