Vesti
Saopštenja

Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Iljir Meta i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, Osmanijeva je na sastanku istakla da "Kosovo ne može da postane deo regionalnih inicijativa ili mehanizama, ukoliko zastupljenost u tim inicijativama nije sveobuhvatna i zasnovana na principu jednakosti".

Pozivajući se na inicijativu Otvoreni Balkan, ona je navela da se ne može "slepo podržati" nijedna inicijativa koja može da izazove ili da omete proces integracija u EU i gde Srbija teži da ima ključnu ulogu, a koja još uvek nije priznala Kosovo.

Osmanijeva je takođe kazala da je Kosovo pokazalo spremnost za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali da neće biti deo nikakvog angažovanja "koje ne garantuje suverenitet, integritet i funkcionalnost kosovske države".

"Predsednica Osmani je rekla da, zajedno sa Albanijom, Kosovo treba da se angažuje na tome da prenese poruku regionu i svetu o opasnosti koja preti Balkanu od agresivne i hegemonističke politike Srbije", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Uoči Dana albanske zastave, Osmanijeva je čestitala albanskom predsedniku i narodu 109. godišnjicu nezavisnosti Albanije i naglasila da taj dan čini Albance ponosnim.

Sastanak dve Vlade održaće se 26. novembra u Elbasanu. Predviđeno je da Kosovo i Albanija tog dana potpišu 16 sporazuma, među kojima su i oni o slobodnom kretanju, trgovinskoj razmeni, te sporazumi u oblasti obrazovanja, pravde i infrastrukture.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022