Vesti
Saopštenja

Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Iljir Meta i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, Osmanijeva je na sastanku istakla da "Kosovo ne može da postane deo regionalnih inicijativa ili mehanizama, ukoliko zastupljenost u tim inicijativama nije sveobuhvatna i zasnovana na principu jednakosti".

Pozivajući se na inicijativu Otvoreni Balkan, ona je navela da se ne može "slepo podržati" nijedna inicijativa koja može da izazove ili da omete proces integracija u EU i gde Srbija teži da ima ključnu ulogu, a koja još uvek nije priznala Kosovo.

Osmanijeva je takođe kazala da je Kosovo pokazalo spremnost za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali da neće biti deo nikakvog angažovanja "koje ne garantuje suverenitet, integritet i funkcionalnost kosovske države".

"Predsednica Osmani je rekla da, zajedno sa Albanijom, Kosovo treba da se angažuje na tome da prenese poruku regionu i svetu o opasnosti koja preti Balkanu od agresivne i hegemonističke politike Srbije", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Uoči Dana albanske zastave, Osmanijeva je čestitala albanskom predsedniku i narodu 109. godišnjicu nezavisnosti Albanije i naglasila da taj dan čini Albance ponosnim.

Sastanak dve Vlade održaće se 26. novembra u Elbasanu. Predviđeno je da Kosovo i Albanija tog dana potpišu 16 sporazuma, među kojima su i oni o slobodnom kretanju, trgovinskoj razmeni, te sporazumi u oblasti obrazovanja, pravde i infrastrukture.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021