Vesti
Saopštenja

Osmani i Rama o evropskoj težnji Kosova i Albanije

U okviru posete Albaniji kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se sa premijerom Edijem Ramom sa kojim je razgovarala o povećanju saradnje u spoljnoj politici, ekonomskom partnerstvu i regionalnoj stabilnosti, saopšteno je medijima.

Osmani i Rama o evropskoj težnji Kosova i Albanije
Vjosa Osmani i Edi Rama (Foto Predsedništvo Kosova)

"Sadržajni razgovor o zajedničkoj evropskoj težnji Kosova i Albanije. Radeći zajedno, Kosovo i Albanija mogu utrti put za svetliju i više integrisanu budućnost", naglasila je Osmanijeva.

Napominje se da su Osmani i Rama izrazili posvećenost daljem jačanju odnosa Kosova i Albanije, kao i zajedničkom radu na ispunjavanju zajedničkih ciljeva, koji se odnose na evroatlantski put.

"U tom kontekstu, predsednica Osmani je istakla da je u interesu obe zemlje i regiona da imaju međusobnu koordinaciju u spoljnoj politici, u funkciji integrisanja obe zemlje u evroatlantsku porodicu".

U vezi dijaloga sa Srbijom, Osmanijeva je, kako se navodi, istakla da je Kosovo konstruktivna stranka, te navela da "uzajamno priznanje, očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Republike Kosovo treba da budu rezultat tog procesa".

"Predsednica Osmani i premijer Rama izrazili su optimizam za budućnost odnosa Kosova i Albanije i istakli su potencijal za povećanje saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023