Vesti
Saopštenja

Osmani i Milanović o viznoj liberalizaciji i pitanjima nestalih

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem u okviru Samita Brdo-Brioni u Sloveniji, saopšteno je iz Predsedništva.

Osmani i Milanović o viznoj liberalizaciji i pitanjima nestalih
Zoran Milanović i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi, oba sagovornika su međusobne odnose "ocenili kao odlične i izrazili spremnost za njihovo intenziviranje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa".

"Spomenuta je mogućnost za saradnju na rasvetljavanju sudbine nasilno nestalih tokom rata. Predsednik Milanović je rekao da Hrvatska podržava integritet i suverenitet Kosova, kao i liberalizaciju viznog režima i evropski put", ističe se u saopštenju. 

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji sa pandemijom kovida-19, a Osmaijeva se, kako se navodi, zahvalila Hrvatskoj na donaciji određene količine vakcina.

Predviđeno je da se kosovska predsednica na Samitu sastane i sa predsednicima Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore.Ostale vesti

Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021