Vesti
Saopštenja

Osmani i Kurti danas na sastanku sa Blinkenom

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti danas će se sastati u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, saopšteno je iz Predsedništva.
Osmani i Kurti danas na sastanku sa Blinkenom
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti sa Antonijem Blinkenom (Foto KosovaPress)

U fokusu razgovora  će biti produbljivanje bilateralnog partnerstva Kosova i SAD na strateškom nivou, zajedničko angažovanje u rešavanju izazova miru i bezbednosti u regionu i Evropi, kao i podrška Kosovu u strateškim sektorima, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, predsednica Osmani će na sastanku zatražiti nastavak američke podrške za jačanje pozicije Kosova, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama. Ona će takođe obavestiti sekretara Blinkena o koracima koje je Kosovo preduzelo na unapređenju evroatlantskog puta, kao i o aktivnom zalaganju kosovskih institucija u pravcu sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava.

"U cilju otvaranja novih poglavlja saradnje u okviru bilateralnog strateškog partnerstva, razgovaraće se o intenziviranju saradnje u oblasti odbrane, privrede, kao i drugim oblastima od posebnog značaja", dodaje se.

Sastanak će biti održan danas u Stejt departmentu u 16.30 časova po lokalnom vremenu u Vašingtonu, što je 22.30 po srednjoevropskom vremenu.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022