Vesti
Saopštenja

Osmani: Dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa zamenikom pomoćnog američkog državnog sekretara Metju Palmerom i izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Osmanijeva je na sastanku istakla da dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem, saopšteno je iz Predsedništva.

Osmani: Dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem
Miroslav Lajčak, Vjosa Osmani i Metju Palmer (Foto Predsedništvo Kosova)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je na sastanku ponovila da je za Kosovo ključno da se u procesu dijaloga u potpunosti poštuju "teritorijalni integritet, unutrašnji ustavni i državni poredak, kao i funkcionalnost zemlje" i da je potraga za nestalima prioritet.

"Mi očekujemo da se proces okonča recipročnim priznanjem, poštujući ove principe i da sporazum u potpunosti bude sprovodljiv“, navela je Osmani.

U saopštenju se napominje da su Metju Palmer i Miroslav Lajčak ponovo istakli njihovu podršku procesu dijaloga.

Na sastanku je Osmanijeva istakla da su kosovske institucije maksimalno usredsređene na upravljanje pandemijom, sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i ekonomski razvoj i zahvalila SAD i EU na podršci, te izrazila nadu da će SAD dodeliti jedan broj vakcina građanima Kosova.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021