Vesti
Saopštenja

Osmani: Dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa zamenikom pomoćnog američkog državnog sekretara Metju Palmerom i izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Osmanijeva je na sastanku istakla da dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem, saopšteno je iz Predsedništva.

Osmani: Dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem
Miroslav Lajčak, Vjosa Osmani i Metju Palmer (Foto Predsedništvo Kosova)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je na sastanku ponovila da je za Kosovo ključno da se u procesu dijaloga u potpunosti poštuju "teritorijalni integritet, unutrašnji ustavni i državni poredak, kao i funkcionalnost zemlje" i da je potraga za nestalima prioritet.

"Mi očekujemo da se proces okonča recipročnim priznanjem, poštujući ove principe i da sporazum u potpunosti bude sprovodljiv“, navela je Osmani.

U saopštenju se napominje da su Metju Palmer i Miroslav Lajčak ponovo istakli njihovu podršku procesu dijaloga.

Na sastanku je Osmanijeva istakla da su kosovske institucije maksimalno usredsređene na upravljanje pandemijom, sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i ekonomski razvoj i zahvalila SAD i EU na podršci, te izrazila nadu da će SAD dodeliti jedan broj vakcina građanima Kosova.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022