Vesti
Saopštenja

Osmani: Cilj destabilizacija severa

"Današnji postupci Srbije, koji su primorali izabrane i postavljene predstavnike kosovskih Srba da se povuku, makar i privremeno sa svojih funkcija u institucijama Kosova, imaju za cilj destabilizaciju severa zemlje", navodi se u saopštenju kosovske predsednice dostavljenom medijima.
Osmani: Cilj destabilizacija severa
Vjosa Osmani (Foto Tviter@VjosaOsmaniPRKS)

"Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade, Skupštine i Policije Kosova je akt protiv demokratije, vladavine prava. Ovakva akcija je napravljena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju", poručila je Osmanijeva.

Ona uverava "sve građane Kosova" da će institucije preduzeti neophodne korake "da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svakom uglu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima".

Osmanijeva je dodala da "primena zakona i reda ne predstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost", ali da to "predstavlja rizik za nelegalne strukture kojima Beograd diriguje, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region".

"Današnji postupak Srbije predstavlja njeno jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma u vezi sa gašenjem njenih nelegalnih struktura na Kosovu. Ovj postupak koji je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli, da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog njenih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva. Međutim, Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbednost u Republici Kosovo", navela je ona.

Vjosa Osmani je poručila da će se "komunikacija i saradnja sa kosovskim Srbima nastaviti", a da će "institucije Kosova obezbediti da svaki građanin Kosova na svakom delu njegove teritorije dobije neophodne usluge bez ikakvog prekida" i pozvala Srbe na Kosovu "da ne nasedaju na propagandu Srbije".

"Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu. Postupci institucija za jednakost svih pred zakonom u skladu su sa najvišim standardima i evropskim vrednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put", dodala je ona.

"Ali, Beograd je taj koji pokušava da destabilizuje i koji održava bliske odnose sa Rusijom i njeno je oruđe u ovom delu Balkana", zaključila je Vjosa Osmani.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022