Vesti
Saopštenja

"Optužnice usmerene protiv povratka"

Udruženje raseljenih Đakovičana saopštilo je da se podizanjem optužnica protiv Srba iz tog grada želi obesmisliti povratak Srba u Đakovicu.
Raseljeni Đakovičani na groblju (Foto arhiva Kim)

"Sva lica koja se nalaze na optužnicama koje je raspisao Opštinski sud u Đakovici, a na osnovu kojih je Euleks raspisao poternice, nalaze se na spisku za povratak u Đakovicu, koji je dostavljen UNMIK-u, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama. Na optužnicama su lica koja nisu otuđila svoju imovinu i koja se nadaju da se vrate u svoje rodno mesto", stoji u saopštenju dostavljenom RTV Kim .

“Smatramo da su optužnice usmerene pre svega protiv povrataka Srba u Đakovicu, odnosno sa namerom da u potpunosti obesmisli naš povratak i da za svagda poruči kako je Đakovica zabranjen grad za Srbe”, navodi se u saopštenju.

Udruženje je, kako se navodi, ogorčeno zbog predloga Mimoze Kusari, predsednice opštine Đakovica da Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo bude počasni građanin Đakovice.

“Da li to znači da je poternice protiv naših Srba iz Đakovice pisalo opštinsko rukovodstvo u saradnji sa Kandićevom?”, pitaju članovi ovog Udruženja i napominju u saopštenju da se na optužnici nalazi i supruga ubijenog policajca koja živi u kolektivnom centru sa troje maloletne dece i koja, kako ističu, sasvim sigurno nije mogla počiniti zločne.Ostale vesti

Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023