Vesti
Saopštenja

Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Ilustracija (Foto en.europarabct.com)

Iz Specijalnog tužilaštva Kosova su obavestili medije da se optuženi N.L. namerno i uz prethodnu pripremu pridružio terorističkoj organizaciji Džabat al-Nusra u Siriji. Nakon završenih taktičko-borbenih vežbi, opremljen oružjem, on je aktivno učestvovao u ratovima u Siriji, da bi se 28.4.2013. godine preko aerodroma u Istanbulu vratio na Kosovo.

Okrivljeni N.L, je sa suprugom F.L, dve ćerke i sa sinom E.K, kasnije ponovo otišao na put ka Gazijantepu, gde su ih dočekali pripadnici ISIS-a, sa njima su prešli granicu i ilegalno ušli u Siriju.

U gradu Bab Limonu, a zatim u Jarabulusu, gde je bio u pratnji sina B.L. i još jednog lica, opremljen je automatskim puškama i municijom, pa je aktivno učestvovao u ratovima u Siriji.

Potom se predao Sirijskim demokratskim snagama gde je boravio do 17.7.2021. kada je vraćen na Kosovo.

Okrivljeni N.L. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143. stav 2. u vezi sa članom 81. KZRK.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022