Vesti
Saopštenja

Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Ilustracija (Foto en.europarabct.com)

Iz Specijalnog tužilaštva Kosova su obavestili medije da se optuženi N.L. namerno i uz prethodnu pripremu pridružio terorističkoj organizaciji Džabat al-Nusra u Siriji. Nakon završenih taktičko-borbenih vežbi, opremljen oružjem, on je aktivno učestvovao u ratovima u Siriji, da bi se 28.4.2013. godine preko aerodroma u Istanbulu vratio na Kosovo.

Okrivljeni N.L, je sa suprugom F.L, dve ćerke i sa sinom E.K, kasnije ponovo otišao na put ka Gazijantepu, gde su ih dočekali pripadnici ISIS-a, sa njima su prešli granicu i ilegalno ušli u Siriju.

U gradu Bab Limonu, a zatim u Jarabulusu, gde je bio u pratnji sina B.L. i još jednog lica, opremljen je automatskim puškama i municijom, pa je aktivno učestvovao u ratovima u Siriji.

Potom se predao Sirijskim demokratskim snagama gde je boravio do 17.7.2021. kada je vraćen na Kosovo.

Okrivljeni N.L. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143. stav 2. u vezi sa članom 81. KZRK.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022