Vesti
Saopštenja

"Optužbe na račun igumana Save smišljene da se zamaskira istina o ugroženosti Dečana"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića "pažljivo smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga".
Otac Sava Janjic (Foto Sputnjik)

Napominje se da takve "besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima. Njima se, međutim, dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom, jer joj se osporava njen duhovni i verski značaj i uloga?!", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje se da od trenutka kada je organizacija Evropa nostra svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, "ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepljeno stanje".

"Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, preneo je Kosovo onlajn pisanje portala Reporteri.

Kako navode, Janjića treba istražiti zbog njegove „uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila zatočenih u manastiru Dečani“, zbog čega, smatraju, on snosi najveću odgovornost.

„Prema izjavama svedoka, po završetku rata Albanci su u manastiru Dečani držani kao taoci. Manastir je pretvoren u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima“, navedeno je u saopštenju.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda naveo je i da su izjave Janjića o ugrožnosti manastira Dečani besmislene.

„Sada, 21 godinu od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Janjić se sada žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir, a ne sprovodi odluke Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno“, navedeno je u saopštenju te organizacije, prenosi Kosovo onlajn.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da manastir Dečani ne samo da „nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status“, a tvrdi i da Janjić „pretvara manastir u ambasadu Srbije i propagandni centar“.

Srpska lista: Svako etiketiranje opasno i nedopustivo

Srpska lista osudila je, kako se navodi, "pritisak Saveta za ljudska prava na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića i Srpsku Pravoslavnu Crkvu uopšte zbog izrečene istine o ugroženosti srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koja je konstatovana od strane nezavisnih međunarodnih institucija", i pozvala Vladu u Prištini i ostale institucije da se ograde od ovakvih stavova, a odgovorne koji sprovode kampanju kriminalizacije oca Save Janjića pozovu na odgovornost.

"Podsećamo da je manastir Visoki Dečani više puta bio meta, čak i oružanih napada, i da je godinama unazad na listi ugroženih objekata od značaja za hrišćansku i svetsku kulturu uopšte. Bratstvo manastira Visoki Dečani na čelu sa ocem Savom Janjićem živi okruženo Albancima, i svako etiketiranje kojem je on izložen je najdirektnija pretnja njegovoj i bezbednosti samog manastira, i to je apsolutno opasno i nedopustivo", zaključuje se u saopštenju Srpske liste dostavljenom medijima.

Sava Janjić: Blaženi ste kada vas progone i lažući govore protiv vas

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić odgovorio je na optužbe Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine koji je zatražio istragu protiv njega zbog navodnih “ratnih zločina“.

Iguman Sava Janjić je na Tviteru naveo da povodom laži i uvreda na njegov račun u nekim kosovskim medijima može samo da odgovori rečima Gospodnjim.

"Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima. (Mt 5:11-12)", napisao je iguman manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021