Vesti
Saopštenja

Opština Štrpce: Meštani i dalje bez ogrevnog drveta

Znatan broj nezadovoljnih građana u sali Skupštine opštine Štrpce je izazio nezadovoljstvo i protest povodom neizdavanja dozvola za markiranje i seču drva za ogrev od strane Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.
Opština Štrpce: Meštani i dalje bez ogrevnog drveta
Štrpčani nezadovoljni izostankom odobrenja za seču ogrevnog drveta (Foto Opština Štrpce)

Kao je saopšteno iz Opštine Štrpce, meštani su pre dolaska u prostorije SO pokušali da odgovor na pitanje zašto im se ne dozvoljava da seku šumu koja je u njihovom posedu dobiju i u kancelariji Nacionalnog parka Šar-planina na Brezovici, ali im se niko od nadležnih nije obratio.

"Predsednik Dalibor Jevtić je uputio dopis ministru za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine radi dobijanja dozvole za sanitarnu seču šuma u zoni Nacionalnog parka, međutim odgovor ni posle skoro dva meseca dobili nismo", navodi se u saopštenju.

Iz Opštine Štrpce su poručili da je gradonačelnik Jevtić "u potpunosti saglasan sa građanima po pitanju njihovog nezadovoljstva", te da "deli mišljenje da je apsolutno nedopustivo ovakvo neodgovorno ponašanje centralnih vlasti i pomenutog ministra, posebno jer smo svi svesni da su nam hladni dani praktično na pragu, a da su zime u ovoj opštini, koja se nalazi na samoj planini, zapravo duge i teške".

Opštinsko rukovodstvo je zaključilo da će ponovo poslati zahtev nadležnom ministarstvu da što pre omogući meštanima da se snadbeju ogrevnim drvetom. Uz njega će priložiti i potpisanu peticiju od strane vlasnika privatnih šumskih poseda u zoni Nacionalnog parka.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023