Vesti
Saopštenja

“Opština Štrpce izdaje dokumenta građanima, nije bilo žalbi”

Opština Štrpce reagovala je na izjavu ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića da građani u ovoj opštini nisu mogli da na vreme dobiju potrebna dokumenta kako bi se prijavili na konkurs ministarstva, zbog kako je rekao, "blokade sistema". Iz opštine navode da je kosovska policija utvrdila da ova opština građanima izdaje dokumenta bez problema i zastoja, te da nije bilo žalbi po ovom osnovu.

“Opština Štrpce izdaje dokumenta građanima, nije bilo žalbi”
Štrpce (Foto Radio Mitrovica Sever)

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da je Opština Štrpce pokušala da "onemogući" one koji su planirali da se jave na konkurs Ministarstva za zajednice i povratak time što je "10 dana blokiralo sistem".

"Ja sam dva puta pozvao policiju da na to interveniše. Sistem im odlično radi kada dođe policija, čim ode policija sistem se kvari“, rekao je Rašić.

Ovu izjavu iz Opštine Štrpce ocenjuje kao "gnusnu laž", te "nastavak politike institucionalnog nasilja".

"Opština Štrpce obaveštava javnost da je Nenad Rašić, `ministar` bez legitimiteta, danas još jednom izneo neistine u vezi sa radom Opštine Štrpce. Naime Rašić je pred medijima danas izneo više neistina, i iako je Policija Кosova utvrdila da Opština Štrpce sva dokumenta izdaje građanima bez ikakvih problema i zastoja, da nije bilo nikavih žalbi i prijava građana po tom osnovu, Nenad Rašić je još jednom etiktirao Opštinu Štrpce u negativnom kontekstu", stoji u saopštenju Opštine Štrpce i dodaje se:

"O čemu se zapravo radi? Radi se o nastavku politike institucionalnog nasilja protiv Opštine Štrpce i njenih građana. Ta politika se sprovodi na više nivoa i različitim metodama. Cilj te politike je da se legitimni i legalni izabrani predstavnici, ali i svi oni građani koji se takvoj politici protive, diskredituju i stave u što teži položaj", napominje se.

Danas je, tvrde iz ove Opštine, Nenad Rašić priznao da je on taj koji "šalje" Policiju u Štrpce.

"U tome mu pomažu njegovi saradnici a opšte je poznato o kojim i kakvim ljudima je zapravo reč - uživaoci droge, ljudi koji imaju problem sa zakonom i koji dolaze sa samog dna našeg društva. Sa druge strane imamo klasičan primer autoprojekcije jer Rašić i njegovi saradnici polaze od sebe, i verovatno su očekivali da su svi kao oni, ali da ih obavestimo da nismo niti ćemo ikada biti!".

Ističu da opština Štrpce ujedno obaveštava građane da su njihove žalbe u vezi sa konkursom Ministarstva za povratak dokumentovali.

"Sva `obećanja` kao i način na koje građane pozivaju da konkurišu, i da smo u procesu pravne analize istih pre nego što ih dostavimo nadležnim institucijama na dalje razmatranje. Čitava javnost će svakako biti na vreme upoznata i sa tim detaljima. Кada u instituciji imate one koje nemaju nikakvu podršku naroda, kada takve postavite na određene pozicije, jasno je čemu ti i takvi mogu da služe i šta im je zadatak", stoji su sopštenju.

Dodaje se da ostaju "posvećeni demokratskoj i pravnoj borbi".

"Protiv svih onih koji misle da mogu svojim lažima, pritiscima preko Policije i drugih institucija, naterati da pritiscima podlegnemo. Što nas više napadaju, mi samo više jačamo!", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023