Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica u žutoj zoni

U Opštini Gračanica sutra od 18 časova stupaju na snagu nove mere protiv širenja koronavirusa, koje će važiti dve nedelje, saopšteno je iz Kriznog štaba. Ova lokalna samouprava nalazi se u žutoj zoni.
Opština Gračanica u žutoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Novim merama vlade Kosova opštine su prema stepenu rizika od širenja virusa podeljene u tri zone: Zelenu (sa niskim rizikom), žutu (sa srednjim rizikom) i crvenu (sa visokim rizikom).

Na osnovu navedene klasifikacije opština Gračanica nalazi se u žutoj zoni, među opštinama sa srednjim stepenom rizika od širenja zaraze kovid-19. 

Prema odluci vlade Kosova, u opštine sa srednjim rizikom spadaju one koje na nedeljnom nivou imaju od 76-150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Šta podrazumeva žuta zona

Osobama starijim od 65 godina ograničava kretanje, odnosno da mogu da se kreću dva puta dnevno, i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne, a van tog perioda mogu da se kreću radi hitnih i zdravstvenih potreba.

Zabranjuju se sva javna okupljanja uključujući seminare, radionice, svadbe i porodična slavlja, verske ceremonije i aktivnosti (osim uže porodice).

Merama je ograničeno okupljanje ljudi na maksimalno pet osoba na otvorenom prostoru, odnosno parkovima i drugim javnim površinama.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Rad ekonomskih subjekata (trgovinskih, ugostiteljskih i slično) dozvoljen je u periodu od 5 do 18 časova, dok su nakon tog vremena dozvoljene usluge dostave.

Novim merama i dalje je zabranjen rad stočne pijace.

Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima.

Delimično, odnosno uz korišćenje 30 odsto kapaciteta, dozvoljene su kulturne aktivnosti, dok je rad teretana ograničen na 40 odsto kapaciteta.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti u otvorenim i zatvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima. Treninzima može da prisustvuje do 20 osoba, dok na takmičenjima može učestvovati do 50 osoba.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021