Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica u žutoj zoni

U Opštini Gračanica sutra od 18 časova stupaju na snagu nove mere protiv širenja koronavirusa, koje će važiti dve nedelje, saopšteno je iz Kriznog štaba. Ova lokalna samouprava nalazi se u žutoj zoni.
Opština Gračanica u žutoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Novim merama vlade Kosova opštine su prema stepenu rizika od širenja virusa podeljene u tri zone: Zelenu (sa niskim rizikom), žutu (sa srednjim rizikom) i crvenu (sa visokim rizikom).

Na osnovu navedene klasifikacije opština Gračanica nalazi se u žutoj zoni, među opštinama sa srednjim stepenom rizika od širenja zaraze kovid-19. 

Prema odluci vlade Kosova, u opštine sa srednjim rizikom spadaju one koje na nedeljnom nivou imaju od 76-150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Šta podrazumeva žuta zona

Osobama starijim od 65 godina ograničava kretanje, odnosno da mogu da se kreću dva puta dnevno, i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne, a van tog perioda mogu da se kreću radi hitnih i zdravstvenih potreba.

Zabranjuju se sva javna okupljanja uključujući seminare, radionice, svadbe i porodična slavlja, verske ceremonije i aktivnosti (osim uže porodice).

Merama je ograničeno okupljanje ljudi na maksimalno pet osoba na otvorenom prostoru, odnosno parkovima i drugim javnim površinama.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Rad ekonomskih subjekata (trgovinskih, ugostiteljskih i slično) dozvoljen je u periodu od 5 do 18 časova, dok su nakon tog vremena dozvoljene usluge dostave.

Novim merama i dalje je zabranjen rad stočne pijace.

Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima.

Delimično, odnosno uz korišćenje 30 odsto kapaciteta, dozvoljene su kulturne aktivnosti, dok je rad teretana ograničen na 40 odsto kapaciteta.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti u otvorenim i zatvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima. Treninzima može da prisustvuje do 20 osoba, dok na takmičenjima može učestvovati do 50 osoba.Ostale vesti

GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022
Gračanica: Uništavanje eksplozivnih naprava u 13 časova
"Opština Gračanica obaveštava javnost, da će se danas, 28. septembra u 13 časova u mestu Zelenika u Gračanici, čuti detonacije prouzrokovane uništavanjem eksplozivnih naprava iz rata, te da nema opasnosti, niti razloga za uznemirenje", navodi se u saopštenju za medije dostavljenom iz ove lokalne samouprave.
  • 28.09.2022
Škola kaligrafije u manastiru Draganac
Galerija umetnosti Priština, Dom kulture "Gračanica" i Škola kaligrafije "Dijak" organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.
  • 28.09.2022
KFOR vežbao za krizne situacije
Misija KFOR-a predvođena NATO-om izvela je danas kompleksnu vežbu reagovanja na krizne situacije pod nazivom "Zlatna sablja" na poligonu za obuku kampa Novo Selo, sapšteno je medijima iz KFOR-a.
  • 27.09.2022
Zamenik direktora Kancelarije za KiM obišao ranjenog Mitrovića
Zamenik direktora Кancelarije za КiM Borislav Tajić obišao je u КBC-u u severnom delu Кosovske Mitrovice Nemanju Mitrovića koga je grupa Albanaca 12. septembra napala u Babinom Mostu i nanela mu povrede opasne po život.
  • 27.09.2022