Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica u žutoj zoni

U Opštini Gračanica sutra od 18 časova stupaju na snagu nove mere protiv širenja koronavirusa, koje će važiti dve nedelje, saopšteno je iz Kriznog štaba. Ova lokalna samouprava nalazi se u žutoj zoni.
Opština Gračanica u žutoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Novim merama vlade Kosova opštine su prema stepenu rizika od širenja virusa podeljene u tri zone: Zelenu (sa niskim rizikom), žutu (sa srednjim rizikom) i crvenu (sa visokim rizikom).

Na osnovu navedene klasifikacije opština Gračanica nalazi se u žutoj zoni, među opštinama sa srednjim stepenom rizika od širenja zaraze kovid-19. 

Prema odluci vlade Kosova, u opštine sa srednjim rizikom spadaju one koje na nedeljnom nivou imaju od 76-150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Šta podrazumeva žuta zona

Osobama starijim od 65 godina ograničava kretanje, odnosno da mogu da se kreću dva puta dnevno, i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne, a van tog perioda mogu da se kreću radi hitnih i zdravstvenih potreba.

Zabranjuju se sva javna okupljanja uključujući seminare, radionice, svadbe i porodična slavlja, verske ceremonije i aktivnosti (osim uže porodice).

Merama je ograničeno okupljanje ljudi na maksimalno pet osoba na otvorenom prostoru, odnosno parkovima i drugim javnim površinama.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Rad ekonomskih subjekata (trgovinskih, ugostiteljskih i slično) dozvoljen je u periodu od 5 do 18 časova, dok su nakon tog vremena dozvoljene usluge dostave.

Novim merama i dalje je zabranjen rad stočne pijace.

Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima.

Delimično, odnosno uz korišćenje 30 odsto kapaciteta, dozvoljene su kulturne aktivnosti, dok je rad teretana ograničen na 40 odsto kapaciteta.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti u otvorenim i zatvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima. Treninzima može da prisustvuje do 20 osoba, dok na takmičenjima može učestvovati do 50 osoba.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020