Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica u žutoj zoni

U Opštini Gračanica sutra od 18 časova stupaju na snagu nove mere protiv širenja koronavirusa, koje će važiti dve nedelje, saopšteno je iz Kriznog štaba. Ova lokalna samouprava nalazi se u žutoj zoni.
Opština Gračanica u žutoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Novim merama vlade Kosova opštine su prema stepenu rizika od širenja virusa podeljene u tri zone: Zelenu (sa niskim rizikom), žutu (sa srednjim rizikom) i crvenu (sa visokim rizikom).

Na osnovu navedene klasifikacije opština Gračanica nalazi se u žutoj zoni, među opštinama sa srednjim stepenom rizika od širenja zaraze kovid-19. 

Prema odluci vlade Kosova, u opštine sa srednjim rizikom spadaju one koje na nedeljnom nivou imaju od 76-150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

Šta podrazumeva žuta zona

Osobama starijim od 65 godina ograničava kretanje, odnosno da mogu da se kreću dva puta dnevno, i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne, a van tog perioda mogu da se kreću radi hitnih i zdravstvenih potreba.

Zabranjuju se sva javna okupljanja uključujući seminare, radionice, svadbe i porodična slavlja, verske ceremonije i aktivnosti (osim uže porodice).

Merama je ograničeno okupljanje ljudi na maksimalno pet osoba na otvorenom prostoru, odnosno parkovima i drugim javnim površinama.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Rad ekonomskih subjekata (trgovinskih, ugostiteljskih i slično) dozvoljen je u periodu od 5 do 18 časova, dok su nakon tog vremena dozvoljene usluge dostave.

Novim merama i dalje je zabranjen rad stočne pijace.

Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima.

Delimično, odnosno uz korišćenje 30 odsto kapaciteta, dozvoljene su kulturne aktivnosti, dok je rad teretana ograničen na 40 odsto kapaciteta.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti u otvorenim i zatvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima. Treninzima može da prisustvuje do 20 osoba, dok na takmičenjima može učestvovati do 50 osoba.Ostale vesti

Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021
Petković: Srbi nisu odgovorni za masovno trovanje u Dečanima
“Na delu je veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 15.07.2021
Rakić i Vigemark o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se sa šefom Misije vladavine prava i zakona Evropske unije na Кosovu Larsom Vigemarkom. Glavna tema razgovara bila je opšta bezbednosna situacija za manjinske zajednice i kako obezbediti održiv povratak raseljenih lica. Takođe, razgovarali su i o novim vladinim prioritetima, ekonomskoj situaciji na Кosovu i negativnim efektima pandemije kovid-19 na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.
  • 15.07.2021