Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica: Preduzimaju se preventivne mere protiv poplava

Ekipa za vanredne situacije odeljenja Javnih službi opštine Gračanica pokrenula je akciju uklanjanja nagomilavanja rudničkih ostataka koji se zadnjih meseci nanose u blizini Starog Badovca i preduzela preventivne mere radi zaštite životne okoline a pre svega od plavljenja dela Gračanice, saopšteno je na sajtu Opštine.

Opština Gračanica: Preduzimaju se preventivne mere protiv poplava
Ekipa Javnih službi na terenu (Foto Opština Gračanica)

Kako se navodi, ustanovljeno je da se novo nagomilavanje rudnih ostataka vrši u blizini regionalnog puta Priština – Gnjilane, jame rudnika Ajvalija, a pored same brane Gračaničkog jezera. Novi otpad koji se baca iz rudnika u Кišnici dospeo je u rečno korito čijim je zakrčenjem i izlivanjem poplavljen lokalni put koji vodi do pumpne stanice Vodovoda.

Nakon prijave radnika Regonalnog Vodovoda da zbog poplave na lokalnom putu ne mogu da stignu do svojih radnih mesta Ekipa za vanredne situacije odeljenja Javnih službi opštine Gračanica izašla je na lice mesta i utvrdila činjenično stanje nakon čega je problem adresiran na Agenciju za vanredne situacije i rudnika Кišnica čiji su predstavnici takođe izašli na teren.

Nagomilavanje nove jalovišne mase u Starom Badovcu u blizini brane Gračaničkog jezera predstavlja, prema rečima direktora odeljenja Javnih službi, veliku opasnost za meštane Gračanice.

„Preduzeli smo preventivne mere na mestu gde je jalovišna ruda dospela nesavesnim bacanjem ostataka iz rudnika Кišnica što je dovelo do plavljenja lokalnog puta. Ovo predstavlja veliku opasnost ne samo za životnu sredinu, reku Gračanku već i za bezbednost našeg stanovništva jer je već došlo do stvaranja  veštačkoj jezera. Novim većim kišnim padavinama nagomilavanje i sprečavanja njenog daljeg protoka kroz reku može doći do naglog oticanja čime veći deo Gračanice može biti poplavljen“, kazao je Trajković.

Ekipa za vanredne situacije opštine Gračanica u saradnji sa Javno komulanim preduzećem „Ekologija“ dopremila je danas vreće sa paskom kako bi se usled najavljenih novih padavina sprečile poplave koje mogu imati velike posledice po meštane većeg dela Gračanice.

Jalovina Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča iz rudnika Кišnica nedaleko od Gračanice prostire se na površini od oko 40 hektara. Ona je višedecenijski i najozbiljniji ekološki problem jer konstantno degradira životnu sredinu zagađujući vodotokove, vazduh i okolno obradivo zemljište. Takođe se nalazi na samo jedan kilometar od akumulacionog jezera.Ostale vesti

Dodeljena Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023