Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni.

Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Crvena zona podrazumeva da je više od 150 osoba inficirano na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, a u ovoj zoni trenutno se nalazi 21 opština.

Među opštinama u crvenoj zoni su: Priština, Kosovo Polje, Gračanica, Đakovica, Zvečan, Zubin Potok, Obilić, Južna i Severna Mitrovica, Leposavić, Liljan, Kamenica, Glogovac, Klokot, Vitina, Podujevo, Peć, Vučitrn, Štimlje, Uroševac i Gnjilane.

Deset opština nalazi se u žutoj zoni: Suva Reka, Štrpce, Klina, Đeneral Janković, Srbica, Istok, Parteš, Orahovac, Prizen i Ranilug.

U zelenoj zoni nalazi se sedam opština: Mališevo, Dečani, Novo Brdo, Kačanik, Junik, Dragaš i Mamuša.

Mere u crvenoj zoni

Zabranjuje se kretanje građana posle 19:00 pa do 05:00 časova, osim za hitne i zdravstvene potrebe, iz ove mere isključujeno je zdravstveno osoblje, službe bezbednosti i pravosuđa.

Ulaz i izlaz iz ovih opština zabranjen je od 19:00 pa do 05:00 časova ujutru.

Ugostiteljski objekti ne rade od 19.00 do 05.00 časova.

Javne i privatne institucije rade samo uz najpotrebnije osoblje, koje se određuje odlukom svake institucije posebno.

Javnim prevoznicima rad je dozvoljen sa 50 odsto kapaciteta, taksisti su u obavezi da prevoze samo po jednog putnika ili tri putnika zajedno ukoliko su članovi porodice.

Dozvoljen je rad pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara, pod uslovom da se koristi samo 30 odsto prostora.

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, kao i treninzi i takmičenja. Takođe je dozvoljen rad teretana i zatvorenih bazena ukoliko se koristi 40 odsto prostora.

Nova kategorizacija opština biće na snazi do 11. decembra. Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021