Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni.

Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Crvena zona podrazumeva da je više od 150 osoba inficirano na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, a u ovoj zoni trenutno se nalazi 21 opština.

Među opštinama u crvenoj zoni su: Priština, Kosovo Polje, Gračanica, Đakovica, Zvečan, Zubin Potok, Obilić, Južna i Severna Mitrovica, Leposavić, Liljan, Kamenica, Glogovac, Klokot, Vitina, Podujevo, Peć, Vučitrn, Štimlje, Uroševac i Gnjilane.

Deset opština nalazi se u žutoj zoni: Suva Reka, Štrpce, Klina, Đeneral Janković, Srbica, Istok, Parteš, Orahovac, Prizen i Ranilug.

U zelenoj zoni nalazi se sedam opština: Mališevo, Dečani, Novo Brdo, Kačanik, Junik, Dragaš i Mamuša.

Mere u crvenoj zoni

Zabranjuje se kretanje građana posle 19:00 pa do 05:00 časova, osim za hitne i zdravstvene potrebe, iz ove mere isključujeno je zdravstveno osoblje, službe bezbednosti i pravosuđa.

Ulaz i izlaz iz ovih opština zabranjen je od 19:00 pa do 05:00 časova ujutru.

Ugostiteljski objekti ne rade od 19.00 do 05.00 časova.

Javne i privatne institucije rade samo uz najpotrebnije osoblje, koje se određuje odlukom svake institucije posebno.

Javnim prevoznicima rad je dozvoljen sa 50 odsto kapaciteta, taksisti su u obavezi da prevoze samo po jednog putnika ili tri putnika zajedno ukoliko su članovi porodice.

Dozvoljen je rad pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara, pod uslovom da se koristi samo 30 odsto prostora.

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, kao i treninzi i takmičenja. Takođe je dozvoljen rad teretana i zatvorenih bazena ukoliko se koristi 40 odsto prostora.

Nova kategorizacija opština biće na snazi do 11. decembra. Ostale vesti

GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022
Gračanica: Uništavanje eksplozivnih naprava u 13 časova
"Opština Gračanica obaveštava javnost, da će se danas, 28. septembra u 13 časova u mestu Zelenika u Gračanici, čuti detonacije prouzrokovane uništavanjem eksplozivnih naprava iz rata, te da nema opasnosti, niti razloga za uznemirenje", navodi se u saopštenju za medije dostavljenom iz ove lokalne samouprave.
  • 28.09.2022
Škola kaligrafije u manastiru Draganac
Galerija umetnosti Priština, Dom kulture "Gračanica" i Škola kaligrafije "Dijak" organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.
  • 28.09.2022
KFOR vežbao za krizne situacije
Misija KFOR-a predvođena NATO-om izvela je danas kompleksnu vežbu reagovanja na krizne situacije pod nazivom "Zlatna sablja" na poligonu za obuku kampa Novo Selo, sapšteno je medijima iz KFOR-a.
  • 27.09.2022
Zamenik direktora Kancelarije za KiM obišao ranjenog Mitrovića
Zamenik direktora Кancelarije za КiM Borislav Tajić obišao je u КBC-u u severnom delu Кosovske Mitrovice Nemanju Mitrovića koga je grupa Albanaca 12. septembra napala u Babinom Mostu i nanela mu povrede opasne po život.
  • 27.09.2022