Vesti
Saopštenja

Opština Gračanica: Ne palite vatru na otvorenom

Opština Gračanica i Odeljenje za zaštitu životne sredine apeluju na građane da ne pale vatru u prirodi, ne spaljuju slamu i strništa i ne bacaju otpuške, jer mogu izazvati požare.
Opština Gračanica: Ne palite vatru na otvorenom
Ilustracija (Foto Kim)

Kako se navodi u saopštenju, u narednim danima nas prema prognozama očekuju ekstremno visoke temperature, koje će pogodovati nastanku požara.

Opština Gračanica zato apeluje na građane da se odgovorno ponašaju pri odlasku u prirodu i na svojim imanjima i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru.

Inspektor Stefan Popović ističe da je upravo jedan od najvećih uzroka požara ljudska nepažnja, posebno u vreme poljoprivrednih radova.

„Apelujemo pre svega na poljoprivrednike da svoje njive ne spaljuju jer tako izazivaju opštu opasnost. Za vikend smo imali primer da je celo brdo prema Šaškovcu izgorelo. Ekipe javne službe i vatrogasne ekipe su na terenu, ali najvažnije je da građani ne pale strnjiku i bilo kakav drugi otpad. Pozivamo građane, komšije da nesavesne sugrađane prijave inspekciji. U letnjim mesecima je inače pojačana kontrola inspekcije i nesasvesni građani će biti kažnjeni mandatnim kaznama, a osim toga i policija ima predviđene kazne“, kaže Popović za sajt opštine Gračanica.

Iz Odeljenja inspekcije upozoravaju građane da je strogo zabranjeno spaljivanje strništa i drugog bio-otpada na otvorenom prostoru i da je za suprotno ponašanje propisana mandatna kazna od 50 evra. Osim toga pokreće se i prekršajni postupak pred nadležnim sudom.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021