Vesti
Saopštenja

Open: Ispitati slučaj maltretiranja Milićevića i kazniti počinioce

Open inicijativa izražava oštar protest povodom jutrošnjeg fizičkog i verbalnog maltretiranja direktora NVO Aktiv, Miodraga Milićevića od strane pripadnika Kosovske policije u blizini Jarinja na severu Kosova.

Open: Ispitati slučaj maltretiranja Milićevića i kazniti počinioce
Specijalna jedinica policije, arhiva (Foto Kossev)

Potpisnici:

Centar za afirmativne društvene akcije (CASA)
Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC)
Humani centar Mitrovica
Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)
Komunikacija za razvoj društva (CSD)
Nova društvena incijativa (NSI)
NVO Aktiv
Radio Goraždevac
RTV Kim

Medija centar Čaglavica

Gračanica onlajn


Kako je saopšteno, ovo je samo jedan u nizu incidenata koji se poslednjih meseci dogodio u srpskim sredinama na severu Kosova, a koji su izazvali pripadnici specijalnih policijskih snaga Kosova.

"Pozivamo Vladu Kosova i nadležne nezavisne institucije da ispitaju ovaj i druge slične incidente i kazne počinioce iz redova Kosovske policije. Agresivno i nezakonito ponašanje specijalnih policijskih snaga u srpskim sredinama na severu Kosova predstavlja bezbednosni rizik koji može dovesti do nesagledivih posledica", stoji su saopštenju.

Iz ove inicijative pozivaju međunarodne aktere, pre svega KFOR i EULEX, EU i zemlje Kvinte da se aktivnije uključe u praćenju bezbednosne situacije i obrate pažnju na ponašanje specijalnih policijskih snaga u opštinama na severu Kosova.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". RTS navodi da je u Zubinom Potoku mirno nakon povlačenja policije.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022