“Opasni hemijski materijal izmestiti sa teritorije Goraždevca”

Kancelarija za KiM izrazila je zabrinutost zbog meštana u Goraždevcu, zbog mogućeg ugrožavanja njihovog zdravlja usled dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada, navodi se u saopštenju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se napominje da je ovo poslednja u nizu akcija institucija u Prištini zbog nereagovanja, “čime se ugrožava fizički opstanak Srba u Pokrajini i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje poverenja i zajedničkog života na Кosovu i Metohiji”.

Meštani Goraždevca su u više navrata organizovali mirne proteste zahtevajući od nadležnih institucija da se opasni materijal izmesti iz Goraždevca na lokaciju koja je rešenjem resornog ministarstva predviđena za to.

“Današnje dopremanje i smeštanje još četiri šlepera hemijskog otpada na istu lokaciju u Goraždevcu potvrđuje dosadašnje sumnje meštana da se ne radi o naivnom postupku prištinskih vlasti. Goraždevac je mala srpska enklava u Metohiji, čiji su meštani na stalnoj meti nasilnika i pljačkaša, i nagomilavanje opasnih materija baš u tom selu nije nikakva slučajnost, već perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli, kako bi sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje članova porodica”.

U saopštenju se ističe da Kancearija za KiM poziva КFOR i međunarodnu zajednicu da reaguju i urazume pojedince u Prištini.

Kancelarija za KiM smatra da se "opasni hemijski materijal treba izmestiti sa teritorije Goraždevca, imajući u vidu da rešenjem za skladištenje opasnog materijala, koje je albanski vlasnik firme „Svis“ dobio od nadležnog ministarstva, dovoženje i uništavanje takvog otpada nije predviđeno u katastarskoj zoni Goraždevac”.

Ostale vesti

 • "Kršenje prava na slobodno izražavanje"

  Koalicija "Sloboda" saopštila je da je "prećeno Ivici Miliću iz Skulaneva da će ostati bez posla ukoliko do kraja dana ne potpiše izjavu da se povlači sa mesta člana Biračkog odbora u ime koalicije `Sloboda`".

 • Tači otputovao u SAD

  Tači otputovao u SAD

  Kosovski predsednik Hašim Tači, otputovao je u SAD, gde će prisustvovati prijemu koji povodom početka Generalne skupštine UN organizuje američki predsednik Donald Tramp.

 • KDI: Problemi u opštini Gračanica

  KDI: Problemi u opštini Gračanica

  U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane