Vesti
Saopštenja

Ombudsman traži zaštitu žrtava porodičnog nasilja

Prema zvaničnim podacima Policije Kosova, tokom marta ove godine prijavljeno je 169 slučajeva porodičnog nasilja, što je za 36% više nego u martu prošle godine, kada su prijavljena 124 slučaja. Ombudsman poziva institucije Kosova da spreče, reše slučajeve nasilja i kazne nasilnike.
Ombudsman traži zaštitu žrtava porodičnog nasilja
Ilustracija (Foto crna-hronika.info)

Institucija Omubdsman je saopštila da su u skloništima na teritoriji Kosova trenutno 43 žrtve.

S toga, za institucije treba da bude primarna bezbednost žrtve nasilja i njene dece s obzirom da je vanredno zdravstveno stanje dovelo do toga da se rad sudova uspori i da se ročišta odlažu, navodi Ombudsman.

“Državne institucije su dužne da žrtvama pruže adekvatnu i neposrednu zaštitu od rizika od nasilja. Treba obratiti pažnju i na potrebu za finansijskom podrškom od koje će mnoge žene zavisiti nakon preseljenja u prihvatilište za žrtve nasilja.

Ombudsman skreće pažnju na obavezu institucia prema međunarodnim standardima o ljudskim pravima, da obave dužnu obzirnost da spreče, istraže, kazne i obezbede nadoknadu za dela nasilja, u skladu sa svojim obavezama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

“Ostaje kao pitanje od posebnog je značaja da žrtve nasilja u porodici ostanu u sigurnom okruženju, dalje od nasilja nad njima, a pre svega u jednom okruženju koje je podjednako bezbedno od zaštite od infekcije virusom Kovid-19”.

Ombudsman takođe poziva građane da ne koriste bilo kakav oblik nasilja nad svojim članovima porodice, posebno protiv najugroženijih kategorija, kao što su: žene, deca, starije osobe i osobe sa ograničenim sposobnostima.

“S druge strane, svaki vrsta postupka koja krši fizički integritet građana, uključujući i nasilje u porodici, treba da se prijavi vlastima, tako da institucije imaju priliku da garantuju sigurnost života svakog građanina u zemlji, i tokom pandemije”, navodi se u saopštenju Ombudsmana.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020