Vesti
Saopštenja

Ombudsman: „Svi se rađaju jednaki i slobodni“

"Ljudska bića se rađaju slobodna, svi su jednaki i Kosovo je dužno da štiti njihova prava garantovana Ustavom i Zakonom o zaštiti od diskriminacije", poručuju iz Institucije Ombudsmana povodom obeležavanje Nedelje ponosa.

Ombudsman: „Svi se rađaju jednaki i slobodni“
Sa Druge parade ponosa u Prištini (Foto Atdhe Mulla)

U okviru obeležavanja Nedelje ponosa na Kosovu, Institucija Ombudsmana skreće pažnju na garantovanje osnovnih ljudskih prava pripadnicima LGBTI zajednice, koji su, kako naovde, i dalje jedna od najugroženijih grupacija u kosovskom društvu.

„Nedelja ponosa je ustanovljena sa ciljem da bi se kreatori politika, donosioci odluka, javnost i mediji aktivno uključili u zaštitu LGBTI osoba od otvorenog i prikrivenog manifestovanja homofobije. Da bi ta borba bila efikasna, ona mora počivati na doslednom sankcionisanju svakog dela počinjenog iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije“, navode iz ove insituticje.

Takođe se navodi da će „Ombudsman biti čuvar zaštite prava i sloboda LGBTI zajednice, njihov glas u artikulisanju legitimnih i pravednih zahteva, kao i ustavnih zahteva za dostojanstvenim i ravnopravnim lečenjem“, kao i svaki drugi građanin Kosova, navode iz ove institucije.

Vožnja automobilima umesto šetnje

Ovogodišnja Parada ponosa održava se danas pod sloganom "Hoću".

Zbog pandemijskim uslova, neće biti šetnje gradom, već će biti organizovana vožnja automobilima na ulicama Prištine.

Poštujući mere Vlade Kosova za sprečavanje širenja pandemije, broj vozila i učesnika biće ograničen, poručuju iz ogranizacije CSGD i CEL.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021