Vesti
Saopštenja

Ombudsman: „Svi se rađaju jednaki i slobodni“

"Ljudska bića se rađaju slobodna, svi su jednaki i Kosovo je dužno da štiti njihova prava garantovana Ustavom i Zakonom o zaštiti od diskriminacije", poručuju iz Institucije Ombudsmana povodom obeležavanje Nedelje ponosa.

Ombudsman: „Svi se rađaju jednaki i slobodni“
Sa Druge parade ponosa u Prištini (Foto Atdhe Mulla)

U okviru obeležavanja Nedelje ponosa na Kosovu, Institucija Ombudsmana skreće pažnju na garantovanje osnovnih ljudskih prava pripadnicima LGBTI zajednice, koji su, kako naovde, i dalje jedna od najugroženijih grupacija u kosovskom društvu.

„Nedelja ponosa je ustanovljena sa ciljem da bi se kreatori politika, donosioci odluka, javnost i mediji aktivno uključili u zaštitu LGBTI osoba od otvorenog i prikrivenog manifestovanja homofobije. Da bi ta borba bila efikasna, ona mora počivati na doslednom sankcionisanju svakog dela počinjenog iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije“, navode iz ove insituticje.

Takođe se navodi da će „Ombudsman biti čuvar zaštite prava i sloboda LGBTI zajednice, njihov glas u artikulisanju legitimnih i pravednih zahteva, kao i ustavnih zahteva za dostojanstvenim i ravnopravnim lečenjem“, kao i svaki drugi građanin Kosova, navode iz ove institucije.

Vožnja automobilima umesto šetnje

Ovogodišnja Parada ponosa održava se danas pod sloganom "Hoću".

Zbog pandemijskim uslova, neće biti šetnje gradom, već će biti organizovana vožnja automobilima na ulicama Prištine.

Poštujući mere Vlade Kosova za sprečavanje širenja pandemije, broj vozila i učesnika biće ograničen, poručuju iz ogranizacije CSGD i CEL.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020