Vesti
Saopštenja

Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti

Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

U saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije Ombudsmana ističu da je važno da deca imaju na raspolaganju sva moguća sredstva, "ne samo da bi preživela, već i kako bi ostvarila svoj maksimalni potencijal".

“Situacija stvorena globalnom pandemijom Kovid-19 istakla je još više nedostatke za ostvarivanje prava i produbila postojeće nejednakosti. Socio-ekonomski efekti virusa i mere koje su preduzete za kontrolu pandemije uticale su na opstanak i zdravlje dece, bezbednost, učenje i potencijalni rizik od siromaštva”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se takođe dodaje da su uočene poteškoće u pristupu dece obrazovanju, socijalnim i zdravstvenim uslugama, ali i da se nasilje u porodici povećalo, a samim tim i nasilje nad decom.

"Život bez nasilja nije samo osnovno pravo, već i neophodni preduslov za dobrobit i fizičko i mentalno zdravlje deteta", napominje se u saopštenju Ombudsmana.

Dan dece obeležava se 1. juna svake godine širom sveta. Međunarodni dan dece je ustanovljen na Svetskoj konferenciji 1925. godine u Ženevi. Tog dana 54 zemlje učesnice usvojile su Ženevsku deklaraciju o pravima deteta.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021