Vesti
Saopštenja

Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti

Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

U saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije Ombudsmana ističu da je važno da deca imaju na raspolaganju sva moguća sredstva, "ne samo da bi preživela, već i kako bi ostvarila svoj maksimalni potencijal".

“Situacija stvorena globalnom pandemijom Kovid-19 istakla je još više nedostatke za ostvarivanje prava i produbila postojeće nejednakosti. Socio-ekonomski efekti virusa i mere koje su preduzete za kontrolu pandemije uticale su na opstanak i zdravlje dece, bezbednost, učenje i potencijalni rizik od siromaštva”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se takođe dodaje da su uočene poteškoće u pristupu dece obrazovanju, socijalnim i zdravstvenim uslugama, ali i da se nasilje u porodici povećalo, a samim tim i nasilje nad decom.

"Život bez nasilja nije samo osnovno pravo, već i neophodni preduslov za dobrobit i fizičko i mentalno zdravlje deteta", napominje se u saopštenju Ombudsmana.

Dan dece obeležava se 1. juna svake godine širom sveta. Međunarodni dan dece je ustanovljen na Svetskoj konferenciji 1925. godine u Ženevi. Tog dana 54 zemlje učesnice usvojile su Ženevsku deklaraciju o pravima deteta.Ostale vesti

Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020
Priština: Izmenjeni režim rada Centra za registraciju vozila i CID
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Agencija za civilnu registraciju doneli su odluku da obustave rad sa strankama u Centru za registraciju vozila i Centru za izdavanje dokumenata (CID) u Prištini nakon što je kod nekoliko službenika potvrđen koronavirus.
  • 06.07.2020
OG:Pojačana kontrola objekata uslužne delatnosti
Opštinsko odeljenje inspekcije sprovodi kontrolu trgovinskih, ugostiteljskih i svih drugih objekata uslužene delatnosti na teritoriji opštine, saopšteno je iz opštine Gračanica. 
  • 05.07.2020