Vesti
Saopštenja

Ombudsman: Predstavljena dva izveštaja sa preporukama

Predstavnici institucije Ombudsmana predstavili su dva izveštaja sa preporukama koji se tiču “nesprovođenja zakona koji se odnosi na nasilje u porodici i prava samohranih majki (roditelja) u vezi sa priznavanjem godišnjeg odmor”, navodi se u saopštenju.
Ombudsman: Predstavljena dva izveštaja sa preporukama
Naim Ćeljaj (Foto Kim)

Na okruglom stolu organizovanom u Prištini, predstavljeni su detalji izveštaja kao i preporuke Ombudsmana za odgovorne institucije.

Prvi izveštaj odnosi se na operativne preventivne mere za zaštitu žrtava porodičnog nasilja.

U izveštaju je zaključeno da "odgovorne institucije nisu u potpunosti premenile Zakon u vezi zaštite žrtava porodičnog nasilja".

Ombudsman Naim Ćeljaj rekao je da se protiv nasilja u porodici treba boriti na takav način da država koristi sve mere, uključujući mere koje proizilaze iz Zakona o elektronskom nadzoru nad licima kojima je kretanje ograničeno sudskom presudom.

Generalni direktor kosovske policije Samedin Mehmeti naglasio je da je policija uspela da obuči izvestan broj službenika za elektronski nadzor, ali nije uspela da uspostavi operacionu salu.

Direktor kancelarije za dobro upravljanje u kabinetu premijera Habit Hajredini, rekao je da njegova kancelarija ima zakonsku obavezu da nadgleda institucije u vezi sa sprovođenjem preporuka Ombudsmana. I napomenuo da ulažu napore kako bi povećali dinamiku rada sa centralnim i lokalnim institucijama za blagovremeno sprovođenje preporuka.

Drugi izveštaj predstavljen na okruglom stolu odnosio se na prava samohranih majki (roditelja) na Kosovu u vezi sa priznavanjem godišnjeg odmora u trajanju od dva dana za samohranog roditelja, koji mu pripada prema Zakonu Kosova.

Istraga po službenoj dužnosti otkrila je da majke sa decom do tri godine, samohrani roditelji i osobe sa invaliditetom imaju pravo na odmor na dva dodatna radna dana.

Ombudsman preporučuje Inspekciji rada da nadgleda sprovođenje zakona, a takođe i Ministarstvu rada i socijalnog staranja da u zakonu pruži tačnu definiciju samohranog roditelja, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021