Vesti
Saopštenja

Ombudsman: Predstavljen godišnji izveštaj o radu

Ombudsman Naim Ćeljaj je na godišnjem predstavljanju iztveštaja o radu ove institucije, kazao da je 2020. godina bila teška i tragična za one koji su izgubili živote u borbi sa koronavirusaom, i izrazio žaljenje porodicama koje su izgubile svoje najmilije, ističe se u saopštenju Institucije Ombudsmana.
Ombudsman: Predstavljen godišnji izveštaj o radu
Naim Ćeljaj i Hiljmi Jašari prilikom primopredaje dužnosti (Foto Kim)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da je Institucija Ombudsmana tokom 2020. godine primila 1.349 žalbi građana, dok je 686 slučajeva otvoreno za istragu. Takođe, otvorena su 43 slučaja po službenoj dužnosti.

„Odgovorni organi kojima su upućene žalbe građana su: ministarstva sa 390 predmeta, sudovi sa 360 predmeta, opštine sa 230 predmeta, državna tužilaštva sa 62 slučaja, kao i Kosovska Policija sa 62 slučaja. Sa druge strane, Institucija Ombudsmnana je za ovu godinu zaključila 973 predmeta, od kojih je 460 slučajeva rešeno pozitivno, u skladu sa zahtevom podnosioca žalbe. Dok se 156 slučajeva smatralo neprihvatljivim jer nisu pronađena kršenja ili loše upravljanje, dok je 144 slučaja zatvoreno izveštajem, 108 slučajeva smatrano je neprihvatljivim jer su slučajevi bili u toku korišćenja pravnih sredstava, a 48 slučajeva je bilo neprihvatljivo, zato što nisu koristili pravna sredstva, dok je 41 slučaj zatvoren zbog nezainteresovanosti podnosioca žalbe, a 12 drugih slučajeva je neprihvatljivo jer su bili van nadležnosti“, ističe se u saopštenju.

Institucija Ombudsmana je izdala 178 preporuka odgovornim vlastima kao i zahteva zahteva.

Od ovih preporuka, 34 su primenjene od strane nadležnih vlasti, 12 preporuka nije sprovedeno, a 132 preporuke čekaju da se primene, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022