Vesti
Saopštenja

Ombudsman: Predstavljen godišnji izveštaj o radu

Ombudsman Naim Ćeljaj je na godišnjem predstavljanju iztveštaja o radu ove institucije, kazao da je 2020. godina bila teška i tragična za one koji su izgubili živote u borbi sa koronavirusaom, i izrazio žaljenje porodicama koje su izgubile svoje najmilije, ističe se u saopštenju Institucije Ombudsmana.
Ombudsman: Predstavljen godišnji izveštaj o radu
Naim Ćeljaj i Hiljmi Jašari prilikom primopredaje dužnosti (Foto Kim)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da je Institucija Ombudsmana tokom 2020. godine primila 1.349 žalbi građana, dok je 686 slučajeva otvoreno za istragu. Takođe, otvorena su 43 slučaja po službenoj dužnosti.

„Odgovorni organi kojima su upućene žalbe građana su: ministarstva sa 390 predmeta, sudovi sa 360 predmeta, opštine sa 230 predmeta, državna tužilaštva sa 62 slučaja, kao i Kosovska Policija sa 62 slučaja. Sa druge strane, Institucija Ombudsmnana je za ovu godinu zaključila 973 predmeta, od kojih je 460 slučajeva rešeno pozitivno, u skladu sa zahtevom podnosioca žalbe. Dok se 156 slučajeva smatralo neprihvatljivim jer nisu pronađena kršenja ili loše upravljanje, dok je 144 slučaja zatvoreno izveštajem, 108 slučajeva smatrano je neprihvatljivim jer su slučajevi bili u toku korišćenja pravnih sredstava, a 48 slučajeva je bilo neprihvatljivo, zato što nisu koristili pravna sredstva, dok je 41 slučaj zatvoren zbog nezainteresovanosti podnosioca žalbe, a 12 drugih slučajeva je neprihvatljivo jer su bili van nadležnosti“, ističe se u saopštenju.

Institucija Ombudsmana je izdala 178 preporuka odgovornim vlastima kao i zahteva zahteva.

Od ovih preporuka, 34 su primenjene od strane nadležnih vlasti, 12 preporuka nije sprovedeno, a 132 preporuke čekaju da se primene, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021