Vesti
Saopštenja

Ombudsman: Predstavljen godišnji izveštaj o radu

Ombudsman Naim Ćeljaj je na godišnjem predstavljanju iztveštaja o radu ove institucije, kazao da je 2020. godina bila teška i tragična za one koji su izgubili živote u borbi sa koronavirusaom, i izrazio žaljenje porodicama koje su izgubile svoje najmilije, ističe se u saopštenju Institucije Ombudsmana.
Ombudsman: Predstavljen godišnji izveštaj o radu
Naim Ćeljaj i Hiljmi Jašari prilikom primopredaje dužnosti (Foto Kim)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da je Institucija Ombudsmana tokom 2020. godine primila 1.349 žalbi građana, dok je 686 slučajeva otvoreno za istragu. Takođe, otvorena su 43 slučaja po službenoj dužnosti.

„Odgovorni organi kojima su upućene žalbe građana su: ministarstva sa 390 predmeta, sudovi sa 360 predmeta, opštine sa 230 predmeta, državna tužilaštva sa 62 slučaja, kao i Kosovska Policija sa 62 slučaja. Sa druge strane, Institucija Ombudsmnana je za ovu godinu zaključila 973 predmeta, od kojih je 460 slučajeva rešeno pozitivno, u skladu sa zahtevom podnosioca žalbe. Dok se 156 slučajeva smatralo neprihvatljivim jer nisu pronađena kršenja ili loše upravljanje, dok je 144 slučaja zatvoreno izveštajem, 108 slučajeva smatrano je neprihvatljivim jer su slučajevi bili u toku korišćenja pravnih sredstava, a 48 slučajeva je bilo neprihvatljivo, zato što nisu koristili pravna sredstva, dok je 41 slučaj zatvoren zbog nezainteresovanosti podnosioca žalbe, a 12 drugih slučajeva je neprihvatljivo jer su bili van nadležnosti“, ističe se u saopštenju.

Institucija Ombudsmana je izdala 178 preporuka odgovornim vlastima kao i zahteva zahteva.

Od ovih preporuka, 34 su primenjene od strane nadležnih vlasti, 12 preporuka nije sprovedeno, a 132 preporuke čekaju da se primene, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021