Vesti
Saopštenja

Ombudsman pohvalio organizaciju izbornog procesa

Institucija Ombudsman smatra da se izborni proces u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi.
Ombudsman pohvalio organizaciju izbornog procesa
Izbori (Foto Kim)

Ova institucija je izborni proces pratila sa više od 40 svojih službenika. Dan nakon glasanja, poručeno je da se na izborima videla zrelost građana s jedne strane i maksimalna posvećenost koju je CIK pokazao u celini.

Ombudsman je pohvalio i Policiju Kosova na, kako ističe, profesionalnoj podršci koju je pružala tokom čitavog izbornog dana, garantujući bezbednost i nesmetano odvijanje izbornog procesa.

Međutim, osim pohvala posmatrači iz ove institucije primetili su i neke propuste vezane za postojeću epidemiološku situaciju.

„Nisu na svim biračkim mestima postojale mogućnosti da se primeni udaljenost između birača, a takođe i između administratora procesa. Ovaj problem pojavio se posebno na velikim biračkim mestima (uglavnom u gradovima), gde je priliv glasača bio veći“.

Ističe se da većina škola koje služe kao biračka mesta ne pružaju odgovarajuće infrastrukturne uslove (nedostatak kosina, liftova, itd.) za osobe sa ograničenim sposobnostima i starije osobe, ali su gotovo sva biračka mesta bila su opremljena glasačkim listićima na Brajevoj azbuci za slepa lica.

Posmatrači Institucije Ombudsmana su primetili su da je bilo je slučajeva da lica koja se nalaze u pritvorima na odsluženju kazne nisu mogli da glasaju, jer se njihovo ime nije nalazilo na spiskovima mobilne ekipe.Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021