Vesti
Saopštenja

Ombudsman pohvalio organizaciju izbornog procesa

Institucija Ombudsman smatra da se izborni proces u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi.
Ombudsman pohvalio organizaciju izbornog procesa
Izbori (Foto Kim)

Ova institucija je izborni proces pratila sa više od 40 svojih službenika. Dan nakon glasanja, poručeno je da se na izborima videla zrelost građana s jedne strane i maksimalna posvećenost koju je CIK pokazao u celini.

Ombudsman je pohvalio i Policiju Kosova na, kako ističe, profesionalnoj podršci koju je pružala tokom čitavog izbornog dana, garantujući bezbednost i nesmetano odvijanje izbornog procesa.

Međutim, osim pohvala posmatrači iz ove institucije primetili su i neke propuste vezane za postojeću epidemiološku situaciju.

„Nisu na svim biračkim mestima postojale mogućnosti da se primeni udaljenost između birača, a takođe i između administratora procesa. Ovaj problem pojavio se posebno na velikim biračkim mestima (uglavnom u gradovima), gde je priliv glasača bio veći“.

Ističe se da većina škola koje služe kao biračka mesta ne pružaju odgovarajuće infrastrukturne uslove (nedostatak kosina, liftova, itd.) za osobe sa ograničenim sposobnostima i starije osobe, ali su gotovo sva biračka mesta bila su opremljena glasačkim listićima na Brajevoj azbuci za slepa lica.

Posmatrači Institucije Ombudsmana su primetili su da je bilo je slučajeva da lica koja se nalaze u pritvorima na odsluženju kazne nisu mogli da glasaju, jer se njihovo ime nije nalazilo na spiskovima mobilne ekipe.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021