Vesti
Saopštenja

Ombudsman pohvalio organizaciju izbornog procesa

Institucija Ombudsman smatra da se izborni proces u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi.
Ombudsman pohvalio organizaciju izbornog procesa
Izbori (Foto Kim)

Ova institucija je izborni proces pratila sa više od 40 svojih službenika. Dan nakon glasanja, poručeno je da se na izborima videla zrelost građana s jedne strane i maksimalna posvećenost koju je CIK pokazao u celini.

Ombudsman je pohvalio i Policiju Kosova na, kako ističe, profesionalnoj podršci koju je pružala tokom čitavog izbornog dana, garantujući bezbednost i nesmetano odvijanje izbornog procesa.

Međutim, osim pohvala posmatrači iz ove institucije primetili su i neke propuste vezane za postojeću epidemiološku situaciju.

„Nisu na svim biračkim mestima postojale mogućnosti da se primeni udaljenost između birača, a takođe i između administratora procesa. Ovaj problem pojavio se posebno na velikim biračkim mestima (uglavnom u gradovima), gde je priliv glasača bio veći“.

Ističe se da većina škola koje služe kao biračka mesta ne pružaju odgovarajuće infrastrukturne uslove (nedostatak kosina, liftova, itd.) za osobe sa ograničenim sposobnostima i starije osobe, ali su gotovo sva biračka mesta bila su opremljena glasačkim listićima na Brajevoj azbuci za slepa lica.

Posmatrači Institucije Ombudsmana su primetili su da je bilo je slučajeva da lica koja se nalaze u pritvorima na odsluženju kazne nisu mogli da glasaju, jer se njihovo ime nije nalazilo na spiskovima mobilne ekipe.Ostale vesti

Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023
Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023