Vesti
Saopštenja

"Ogorčeni smo Čankovom izjavom"

Izjava lidera LSV Nenada Čanka da je spreman da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, veoma je uznemirila porodice kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije.
Majke sa fotografijama nestalih sinova (Foto Udruženje porodica nestalih)

Reagujući na jučerašnju pisanu izjavu lidera LSV-a i budućeg predsedničkog kandidata Nenada Čanaka koji je istakao je da je Kosovo priznato kao nezavisna država i da više nije u sastavu Srbije, iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji ističu da jedino u Srbiji tako nešto neko može da izjavi.

"Izjava albanskog lobiste Nenada Čanka da će kao predsednik Srbije priznati takozvanu Republiku Kosovo duboko je uznemirila i ogorčila porodice kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji. Nažalost, neko može tako nešto da izjavi jedino u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Iz ovog Udruženja ističu da su na zahtev Nenada Čanka, LSV i DS Vlada SRJ i Vlada Srbije 2002. godine donele odluku o "oslobađanju albanskih terorista i zločinaca iz srpskih zatvora i to bez zahteva da se i kidnapovani Srbi oslobode i izvrši razmena svi za sve".

"Zbog čega Čanak nije javno u Sarajevu priznao Republiku Srpsku i tražio da zbog istorijskog pomirenja dva naroda svi srpski generali i Srbi odmah budu oslobođeni iz Haškog tribunala? Pitamo da li bi Čanak živ napustio Sarajevo i kako bi reagovale majke Srebrenice? Zar srpske majke nemaju pravo da žale i traže pravdu?", stoji u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020
Kurti pozitivan na koronavirus
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je pozitivan na koronavirus i da će ostati u samoizolaciji.
  • 28.10.2020
Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020