Vesti
Saopštenja

OG: Volonteri svakodnevno obilaze starije

Krizni štab opštine Gračanica i volonteri Omladinskog saveta nastavljaju svakodnevno da obilaze staračka domaćinstva na teritoriji ove lokalne samouprave o kojima nema ko da brine, saopštila je informativna služba Opštine Gračanica.
OG: Volonteri svakodnevno obilaze starije
Volonteri obilaze starije (Foto OG)

Tokom protekla dva dana volonteri Omladinskog saveta, u saradnji sa Кriznim štabom, opremljeni maskama i rukavicama, posetili su nekoliko staračkih domaćinstava u Gračanici.

Oni su tokom poseta staračkim domaćinstvima Filipovića, Arsića i Sekulića napravili spisak neophodnih stvari koje će im dopremiti narednih dana.

Obilazak staračkih domaćinstva Omladinski savet Gračanice nastaviće i u narednom periodu.

Direktor zdravstva posetio Dom staraca

Direktor opštinskog Odeljenja zdravstva i socijalne zaštite Aleksandar Popović danas je posetio i Dom staraca u Gračanici kako bi se upoznao sa trenutnim uslovima korisnika koji su starosne dobi od 65 do 80 godina.

Menadžerka Doma za stara lica Olivera Trajković kaže da je svih osam korisnika dobrog opšteg stanja i da su preduzete sve neophodne mere njihove zaštite od pojave novog virusa u skladu sa preporukama.

„U ovom momentu uvek je potrebno dodatne opreme i sredstava, ali zahvaljujući Opštini Gračanica koja je i nadležna za Dom, svega za sada ima dovoljno. Кorisnici su izlovani u svojim sobama, ima dovoljno lekova, hrane i svega što im je potrebno“, kazala je Trajkovićeva.

Aleksandar Popović je kazao da Opština Gračanica i Кrizni štab preduzimaju sve neophodne mere zaštite svih građana, a posebno starijih.

„Došli smo da u ime Opštine Gračanica i Кriznog štaba vidimo da li im je nešto posebno neophodno. Iz razgovora sa menadžerkom saznao sam da su preduzete sve neophodne mere i u zaštiti korisnika, ali i svih zaposlenih u Domu. U cilju pružanja pomoći staračkim domaćinstvima naši volonteri su svakodnevno na terenu i pomažu im i u nabavci hrane, lekova i svega onoga što im je neophodno“, rekao je Popović.

On je naveo da za sada ima dovoljno maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava za sve radnike i volontere na terenu, te da će se lokalna samouprava i Кrizni štab truditi da potrebna sredstva i medicinsku opremu nabavljaju i tokom narednih dana.Ostale vesti

Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020
Opština Severna Mitrovica pomogla KBC u gradu na Ibru
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić posetio je KBC Kosovska Mitrovica, Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje i tom prilikom uručio neophodni materijal zdravstvenim radnicima.
  • 03.04.2020
“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem
Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim isntitucijama, uključujući i međunarodnu zajednicu, do danas nije bilo adekvatnog odogovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, a kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića.
  • 03.04.2020
UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
  • 01.04.2020
„Kosovo da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere“
Povodom odluke kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama, ambasada SAD na Kosovu je poručila da „Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere“.
  • 01.04.2020