Vesti
Saopštenja

OG: Potpisan memorandum o početku programa legalizacije objekata

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao je danas sa predstavnicima USAID-a i kompanije „Chemonics internacional“ memorandum o saradnji i početku realizacije „programa za  postupanje prema građevinama bez dozvole“.
OG: Potpisan memorandum o početku programa legalizacije objekata
Poptisivanje memoranduma (Foto OG)

Opština Gračanica jedna od dve opštine koje su izabrane za podršku od strane USAID-a prilikom procesa legalizacije.

“Pomoć USAID-a opštini Gračanica dolazi u trenutku stupanja na snagu novog Zakona o tretiranju građevina bez dozvole i stupanja na snagu administrativnih uputstava prema kojima su sve opštine u obavezi da počnu sa primenom zakona i krenu sa legalizacijom”, navodi se u saopštenju Opštne Gračanica.

Ističe se da se memorandum koji je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao sa direktorom službe za ekonomski razvoj USAID-a Džošuom Mikeom i zastupnikom kompanije „Chemonics internacional“ Torencom Sluvkom zasniva na pružanju tehničke podrške u relaizaciji ovog programa, pre svega u smislu obučavanja osoblja, učešća građana, saradnji sa centralnim nivoima vlasti, oceni postupka za izdavanje građevinskih dozvola i međusobnoj razmeni podataka i jačanju partnerstva opštine i USAID-a.

Prema novom zakonu pravo na legalizaciju imaju sve građevine koje su izgrađene bez građevinske dozvole do stupanja na snagu Zakona, 5. septembra 2018. godine.

Opština Gračanica poziva meštane da podnesu zahtev za legalizaciju objekata sagrađenih bez građevinske dozvole.

Iz Odeljenja urbanizma navode da je postupak za legalizaciju jednostavan, a takse minimalne i to: Taksa za legalizaciju kuća je 1 evro po metru kvadratnom, taksa za objekte ostale kategorije je 2 evra po kvadratnom metru i taksa za legalizaciju objekta za nadogradnju i dogradnju bez dozvole takođe 2 evra po metru kvadratnom.

Objekti sagrađeni do 2004. godine i socijalne kategorije su oslobođeni takse, a u obavezi su da uz zahtev dostave neophodnu dokumentaciju kao dokaz.

Napominje se da se legalizacijom objekata ujedno vrši i njegova registracija u katastar nepokretnosti.

Aplikacije se mogu podići na šalteru u opštinskoj zgradi ili preuzeti sa opštinskog sajta.

 Ostale vesti

Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021