OG: Potpisan memorandum o početku programa legalizacije objekata

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao je danas sa predstavnicima USAID-a i kompanije „Chemonics internacional“ memorandum o saradnji i početku realizacije „programa za  postupanje prema građevinama bez dozvole“.

Podeli ovaj članak sa:
  • Poptisivanje memoranduma (Foto OG)

Opština Gračanica jedna od dve opštine koje su izabrane za podršku od strane USAID-a prilikom procesa legalizacije.

“Pomoć USAID-a opštini Gračanica dolazi u trenutku stupanja na snagu novog Zakona o tretiranju građevina bez dozvole i stupanja na snagu administrativnih uputstava prema kojima su sve opštine u obavezi da počnu sa primenom zakona i krenu sa legalizacijom”, navodi se u saopštenju Opštne Gračanica.

Ističe se da se memorandum koji je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao sa direktorom službe za ekonomski razvoj USAID-a Džošuom Mikeom i zastupnikom kompanije „Chemonics internacional“ Torencom Sluvkom zasniva na pružanju tehničke podrške u relaizaciji ovog programa, pre svega u smislu obučavanja osoblja, učešća građana, saradnji sa centralnim nivoima vlasti, oceni postupka za izdavanje građevinskih dozvola i međusobnoj razmeni podataka i jačanju partnerstva opštine i USAID-a.

Prema novom zakonu pravo na legalizaciju imaju sve građevine koje su izgrađene bez građevinske dozvole do stupanja na snagu Zakona, 5. septembra 2018. godine.

Opština Gračanica poziva meštane da podnesu zahtev za legalizaciju objekata sagrađenih bez građevinske dozvole.

Iz Odeljenja urbanizma navode da je postupak za legalizaciju jednostavan, a takse minimalne i to: Taksa za legalizaciju kuća je 1 evro po metru kvadratnom, taksa za objekte ostale kategorije je 2 evra po kvadratnom metru i taksa za legalizaciju objekta za nadogradnju i dogradnju bez dozvole takođe 2 evra po metru kvadratnom.

Objekti sagrađeni do 2004. godine i socijalne kategorije su oslobođeni takse, a u obavezi su da uz zahtev dostave neophodnu dokumentaciju kao dokaz.

Napominje se da se legalizacijom objekata ujedno vrši i njegova registracija u katastar nepokretnosti.

Aplikacije se mogu podići na šalteru u opštinskoj zgradi ili preuzeti sa opštinskog sajta.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane