Vesti
Saopštenja

OG: Potpisan memorandum o početku programa legalizacije objekata

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao je danas sa predstavnicima USAID-a i kompanije „Chemonics internacional“ memorandum o saradnji i početku realizacije „programa za  postupanje prema građevinama bez dozvole“.
OG: Potpisan memorandum o početku programa legalizacije objekata
Poptisivanje memoranduma (Foto OG)

Opština Gračanica jedna od dve opštine koje su izabrane za podršku od strane USAID-a prilikom procesa legalizacije.

“Pomoć USAID-a opštini Gračanica dolazi u trenutku stupanja na snagu novog Zakona o tretiranju građevina bez dozvole i stupanja na snagu administrativnih uputstava prema kojima su sve opštine u obavezi da počnu sa primenom zakona i krenu sa legalizacijom”, navodi se u saopštenju Opštne Gračanica.

Ističe se da se memorandum koji je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović potpisao sa direktorom službe za ekonomski razvoj USAID-a Džošuom Mikeom i zastupnikom kompanije „Chemonics internacional“ Torencom Sluvkom zasniva na pružanju tehničke podrške u relaizaciji ovog programa, pre svega u smislu obučavanja osoblja, učešća građana, saradnji sa centralnim nivoima vlasti, oceni postupka za izdavanje građevinskih dozvola i međusobnoj razmeni podataka i jačanju partnerstva opštine i USAID-a.

Prema novom zakonu pravo na legalizaciju imaju sve građevine koje su izgrađene bez građevinske dozvole do stupanja na snagu Zakona, 5. septembra 2018. godine.

Opština Gračanica poziva meštane da podnesu zahtev za legalizaciju objekata sagrađenih bez građevinske dozvole.

Iz Odeljenja urbanizma navode da je postupak za legalizaciju jednostavan, a takse minimalne i to: Taksa za legalizaciju kuća je 1 evro po metru kvadratnom, taksa za objekte ostale kategorije je 2 evra po kvadratnom metru i taksa za legalizaciju objekta za nadogradnju i dogradnju bez dozvole takođe 2 evra po metru kvadratnom.

Objekti sagrađeni do 2004. godine i socijalne kategorije su oslobođeni takse, a u obavezi su da uz zahtev dostave neophodnu dokumentaciju kao dokaz.

Napominje se da se legalizacijom objekata ujedno vrši i njegova registracija u katastar nepokretnosti.

Aplikacije se mogu podići na šalteru u opštinskoj zgradi ili preuzeti sa opštinskog sajta.

 Ostale vesti

“Norveška spremna da pomogne“
Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
  • 06.04.2020
Predstavnici EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Lajčaka
Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU i pozivaju dve strane da nastave dijalog, saopšteno je danas iz Kancelarije EU u Prištini.
  • 06.04.2020
Ambasada SAD: Zajedno u borbi protiv Kovida 19
"Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad Kovid 19", poruka je iz Američke ambasade na Kosovu.
  • 05.04.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020
Raspodela pomoći za socijalno ugrožene
Volonteri Omladinskog saveta i Kriznog štaba opštine Gračanica podelili su pomoć za blizu 60 socijalno ugroženih porodica i staračkih domaćinstava.
  • 05.04.2020
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020