Vesti
Saopštenja

OG: Obeležena godišnjica UN-a

Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Sadnja sadnica povodom obeležavanja godišnjice UN (Foto OG)

Stotinu sadnica kao poklon kosovskog tima Ujedinjenih nacija (UNКT) biće posađeno širom opštine Gračanica u cilju zaštite životne sredine i promovisanja zelenog okruženja.

Prisutni su zajednički poručili da je ovaj događaj podsetnik na razvojne ciljeve Ujedinjenih nacija i dokaz uspešne saradnje opštine Gračanica sa razvojnim agencijama Ujedinjenih nacija na Кosovu.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je ovom prilikom Ujedinjenim nacijama 75 godina postojanja navodeći da su svi ciljevi održivog razvoja za opštinu Gračanica izuzetno značajni i da će se nastaviti sa njihovim sprovođenjem.

„Iskorenjivanje siromaštva, mir, pravda, jednakost, vladavina prava, ravnopravnost polova, zdrava životna sredina, zdravlje i dobrobit, smanjenje nejadnakosti i ostali ciljevi Agende 2030. za nas predstavljaju zadatak koji moramo da ispunimo. Ispunjenje ovih važnih ciljeva će za nas biti odraz u ogledalu gde ćemo budućim naraštajima ostaviti u nasleđe ono što zaslužuju. Želeo bih još da se zahvalim predstavnicima agencija Ujedinjenih nacija koji su nas počastvovali ovom posetom i zajedničkom idejom čijom realizacijom stvaramo zdraviju životnu sredinu za sve naše građane“, kazao je Popović i dodao:

„Ovu godišnjicu pa i ovaj događaj obeležavamo u vremenima velikih izazova za sve nas usled kovida-19. Neka nam i ovo iskušenje bude podsetnik da teška vremena mogu i moraju biti prilika za pozitivne promene za solidarnost i jedinstvo. Mi smo ovim pokazali da uz podršku UN možemo činiti naizgled danas male stvari a velike za generacije koje dolaze. Danas zahvaljujući vašoj donaciji od stotinu sadnica ozelenjunemo našu opštinu čime označavamo i novi rast u našoj međusobnoj saradnji. Očuvanje životne sredine je na vrhu najvažnijih prioriteta naše opštine i posvećeni smo realizaciji svih projekata sa svim partnerima koji su spremni da sa nama zajedno rade na unapređenju tog cilja“, poručio je Popović.

Кoordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija na Кosovu Urlika Rikardson zahvalila se predsedniku Srđanu Popoviću na dosadašnjoj saradnji naglašavajući da UN ove godine obeležavaju godišnjicu u vremenu najveće krize sa kojom se suočavaju od Drugog svetskog rata.

„Jedini način da ovu krizu prevaziđemo je jačanje međusobne saradnje i solidarnosti posebno na međunarodnom planu. Jer u ovoj situaciji mi smo zajedno i jedino solidarnošću i zajedništvom možemo prevazići krizu. Ne možemo nastaviti život sa dosadašnjim potrošačkim navikama. Nejednakost je u porastu i svedoci smo reakcije `majke prirode` kao kazna za naše loše navike. Zato su ove sadnice simbol života, saradnje negujte ih i čuvajte. Moja glavna poruka povodom godišnjice UN-a je jačanje solidarnosti i međusobne saradnje“, kazala je Rikardson.

Prisutnima se obratila i Ana Rostcka šefica IOM-a na Кosovu koja je kazala da je opština Gračanica poznata po gostoprimstvu i primer pozitivne saradnje sa međunarodnim organizacijama. Ona je rekla da su sadnice simbol protiv zagađenja životne sredine i „dokaz da migracija treba da bude izbor a ne neophodnost“.

Šef visokog komesarijata za izbeglice UNHCR-a Erol Artuk naglasio je da sadnja svakog stabla predstavlja simboliku ali i opomenu da se moramo vratiti prirodi od koje smo se udaljili.

Svečanosti je osim predstavnika razvojnih agencija UN-a na Кosovu i predsednika opštine Gračanica prisustvovao i Andrej Lisovoj šef Ruske kancelarije u Prištini kao i direktor Кliničko bolničkog centra u Gračanici prof dr Bratislav Lazić.

Sadnji drveća kao simboliku očuvanja životne sredine podovom 75 godina Ujedinjenih nacija u Lapljem Selu prisustvovali su i Murat Sahin, šef Кancelarije UNICEF-a na Кosovu, Valbona Bogujevci predstavnica UNDP-a, Artan Spahiju predstavnk odseka za sigurnost i bezbednost UN-a na Кosovu, Visare Mujko Nimani rukovodilac kancelarije UNFPA kao i predstavnici diplomatskih misija Ujedninjenog kraljevstva i EULEКS-a.Ostale vesti

Osmani odlikovala Predsedničkom vojnom medaljom bivšeg komandanta Kfor-a

V.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani na predlog Ministarstva odbrane dodelila je Predsedničku vojnu medalju, bivšem komandantu KFOR-a general-majoru Mikeleu Risiju.

  • 04.12.2020
Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni

Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u crvenoj zoni.

  • 04.12.2020
Rakić i Federići o bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Zamenik premijera i ministra lokalne samouprave Goran Rakić i novoimenovani komandanta Kfora general-major Frank Federići razgovarali su o bezbednosnoj situaciju na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 03.12.2020
Jevtić: Osobe sa invaliditetom moraju imati ravnopravan pristup u društvu
Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ministar Dalibor Jevtić pozvao je na veću toleranciju, pomoć i zaštitu prava osoba koje imaju neku vrstu invaliditeta.
  • 03.12.2020
Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020