Vesti
Saopštenja

OG: Nedopustiv upad policije bez sudskog naloga

Rukovodstvo opštine Gračanica predvođeno predsednicom Ljiljanom Šubarić najoštrije je osudilo sinoćni, kako navode, "brutalni napad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine Gračanica pod punom ratnom opremom naoružane dugim cevima i fantomkama". Napominju da je stanovništvo "ova vest uznemirila", a da je radnik obezbeđenja pretrpeo "tešku psihičku traumu".
OG: Nedopustiv upad policije bez sudskog naloga
Opština Gračanica (Foto arhiva Kim)

Više naoružanih pripadnika specijalne jedinice policije upalo je sinoć oko 19 časova u zgradu opštine u Gračanica.

"Nedopustivo je i krajnje nedemokratski da bez obrazloženja i zvaničnog naloga suda specijalci Policije upadaju u zgradu opštine, brutalno demonstrirajući silu nad radnikom obezbeđenja koji je pritom pretrpeo tešku psihičku traumu i medicinski je zbrinut u Кliničkom centru, o čemu svedoči i medicinska dokumentacija", saopšteno je iz ove lokalne samouprave.

Napominju da je radnike Opštine Gračanica, ali i celokupno stanovništvo ova veoma uznemirila vest, o kako navode, najnovijem teroru kosovskih specijalaca posebno u vreme kada se srpski narod u Gračanici priprema za obeležavanje, ne samo pravoslavne Nove godine, nego i velikog verskog praznika.

"Ovo je pokazatelj koliko je ulična demonstracija, sile prisutna u tzv. demokratskim institucijama koje bi trebalo da se bave zaštitom bezbednosti svakog građanina bez obzira na veru i nacionalnost. Opština Gračanica nastavlja da radi nesmetano i ovakvi licemerni i nedemokratski napadi na instituciju koja je u službi svih građana neće nas pokolebati da nastavimo putem održivosti, ostanka i opstanka našeg naroda na ovom prostoru", stoji u saopštenju.

Rukovodstvo opštine Gračanica pozvalo je sve relevantne međunarodne institucije i ambasade da osude ovaj najnoviji napad na demokratiju, a КFOR da pojača prisustvo na terenu kako bi stanovništvo u ovoj opštini zaštitio od mogućih novih provokacija policije.

Dodaju da Opština Gračanica još uvek nema povratnu informaciju sa centralnog nivoa o razlozima akcije kosovskih specijalnih jedinica, te da će tokom dana insistirati na dobijanju istih.

"Pozivamo građanstvo da ostane smireno i suzdržano te da ne naseda na eventualne provokacije i da svi u miru dočekamo pravoslavnu Novu godinu. Ovakvi pritisci neće nas pokolebati da sačuvamo svoj identitet, veru i tradiciju", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije su se sa više vozila dovezli ispred samog ulaza u opštinsku zgradu i potom naoružani dugim cevima upali unutra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska lista osudili su sinoć ovaj čin.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022