Vesti
Saopštenja

OG: Nedopustiv upad policije bez sudskog naloga

Rukovodstvo opštine Gračanica predvođeno predsednicom Ljiljanom Šubarić najoštrije je osudilo sinoćni, kako navode, "brutalni napad specijalne jedinice kosovske policije u zgradu opštine Gračanica pod punom ratnom opremom naoružane dugim cevima i fantomkama". Napominju da je stanovništvo "ova vest uznemirila", a da je radnik obezbeđenja pretrpeo "tešku psihičku traumu".
OG: Nedopustiv upad policije bez sudskog naloga
Opština Gračanica (Foto arhiva Kim)

Više naoružanih pripadnika specijalne jedinice policije upalo je sinoć oko 19 časova u zgradu opštine u Gračanica.

"Nedopustivo je i krajnje nedemokratski da bez obrazloženja i zvaničnog naloga suda specijalci Policije upadaju u zgradu opštine, brutalno demonstrirajući silu nad radnikom obezbeđenja koji je pritom pretrpeo tešku psihičku traumu i medicinski je zbrinut u Кliničkom centru, o čemu svedoči i medicinska dokumentacija", saopšteno je iz ove lokalne samouprave.

Napominju da je radnike Opštine Gračanica, ali i celokupno stanovništvo ova veoma uznemirila vest, o kako navode, najnovijem teroru kosovskih specijalaca posebno u vreme kada se srpski narod u Gračanici priprema za obeležavanje, ne samo pravoslavne Nove godine, nego i velikog verskog praznika.

"Ovo je pokazatelj koliko je ulična demonstracija, sile prisutna u tzv. demokratskim institucijama koje bi trebalo da se bave zaštitom bezbednosti svakog građanina bez obzira na veru i nacionalnost. Opština Gračanica nastavlja da radi nesmetano i ovakvi licemerni i nedemokratski napadi na instituciju koja je u službi svih građana neće nas pokolebati da nastavimo putem održivosti, ostanka i opstanka našeg naroda na ovom prostoru", stoji u saopštenju.

Rukovodstvo opštine Gračanica pozvalo je sve relevantne međunarodne institucije i ambasade da osude ovaj najnoviji napad na demokratiju, a КFOR da pojača prisustvo na terenu kako bi stanovništvo u ovoj opštini zaštitio od mogućih novih provokacija policije.

Dodaju da Opština Gračanica još uvek nema povratnu informaciju sa centralnog nivoa o razlozima akcije kosovskih specijalnih jedinica, te da će tokom dana insistirati na dobijanju istih.

"Pozivamo građanstvo da ostane smireno i suzdržano te da ne naseda na eventualne provokacije i da svi u miru dočekamo pravoslavnu Novu godinu. Ovakvi pritisci neće nas pokolebati da sačuvamo svoj identitet, veru i tradiciju", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije su se sa više vozila dovezli ispred samog ulaza u opštinsku zgradu i potom naoružani dugim cevima upali unutra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska lista osudili su sinoć ovaj čin.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022