Vesti
Saopštenja

OG: Krizni štab usvojio nove epidemiološke mere

Krizni štab opštine Gračanica usvojio je nove epidemiološke mere koje, između ostalog, podrazumevaju ograničeno kretanje starijih iznad 65 godina, kao i smanjenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. 
OG: Krizni štab usvojio nove epidemiološke mere
Gračanica (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je u cilju preduzimanja preventivnih mera protiv širenja koronavirusa, Krizni štab posle razmatranja epidemiološke situacije doneo je niz mera za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa.

"Novim merama ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 21 sat, a u okviru dozvoljenog radnog vremena u obavezi su da poštuju rastojanje od dva metra između stolova, da na svakom stolu bude dostupno sredstvo za dezinfekciju ruku, dok je na ulazu u objekat obavezno merenje temperature". 

Napominje se da su sve javne i privatne institucije obavezne da na ulazim vratima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Takođe, kombi i taksi prevoznici su u obavezi da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima, odnosno da između svakog putnika postoji prazno mesto.

"Osobama starijim od 65 godina ograničava se kretanje, odnosno mogu da se kreću dva puta dnevno i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne".

Antikovid merama zabranjen je rad stočne pijace.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, nakon sastanka Kriznog štaba, uputio je apel građanima da ukoliko primete simptome koji ukazuju na mogućnost zaraze koronavirusom, obrate kovid ambulantama.

"Poštovanje preporučenih mera kontrolisaće opštinska inspekcija zajedno sa policijom", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020