Vesti
Saopštenja

OG: Krizni štab usvojio nove epidemiološke mere

Krizni štab opštine Gračanica usvojio je nove epidemiološke mere koje, između ostalog, podrazumevaju ograničeno kretanje starijih iznad 65 godina, kao i smanjenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. 
OG: Krizni štab usvojio nove epidemiološke mere
Gračanica (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je u cilju preduzimanja preventivnih mera protiv širenja koronavirusa, Krizni štab posle razmatranja epidemiološke situacije doneo je niz mera za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa.

"Novim merama ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 21 sat, a u okviru dozvoljenog radnog vremena u obavezi su da poštuju rastojanje od dva metra između stolova, da na svakom stolu bude dostupno sredstvo za dezinfekciju ruku, dok je na ulazu u objekat obavezno merenje temperature". 

Napominje se da su sve javne i privatne institucije obavezne da na ulazim vratima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Takođe, kombi i taksi prevoznici su u obavezi da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima, odnosno da između svakog putnika postoji prazno mesto.

"Osobama starijim od 65 godina ograničava se kretanje, odnosno mogu da se kreću dva puta dnevno i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne".

Antikovid merama zabranjen je rad stočne pijace.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, nakon sastanka Kriznog štaba, uputio je apel građanima da ukoliko primete simptome koji ukazuju na mogućnost zaraze koronavirusom, obrate kovid ambulantama.

"Poštovanje preporučenih mera kontrolisaće opštinska inspekcija zajedno sa policijom", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021