Vesti
Saopštenja

OG: Krizni štab usvojio nove epidemiološke mere

Krizni štab opštine Gračanica usvojio je nove epidemiološke mere koje, između ostalog, podrazumevaju ograničeno kretanje starijih iznad 65 godina, kao i smanjenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. 
OG: Krizni štab usvojio nove epidemiološke mere
Gračanica (Foto arhiva Kim)

U saopštenju se navodi da je u cilju preduzimanja preventivnih mera protiv širenja koronavirusa, Krizni štab posle razmatranja epidemiološke situacije doneo je niz mera za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa.

"Novim merama ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 21 sat, a u okviru dozvoljenog radnog vremena u obavezi su da poštuju rastojanje od dva metra između stolova, da na svakom stolu bude dostupno sredstvo za dezinfekciju ruku, dok je na ulazu u objekat obavezno merenje temperature". 

Napominje se da su sve javne i privatne institucije obavezne da na ulazim vratima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Takođe, kombi i taksi prevoznici su u obavezi da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima, odnosno da između svakog putnika postoji prazno mesto.

"Osobama starijim od 65 godina ograničava se kretanje, odnosno mogu da se kreću dva puta dnevno i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne".

Antikovid merama zabranjen je rad stočne pijace.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, nakon sastanka Kriznog štaba, uputio je apel građanima da ukoliko primete simptome koji ukazuju na mogućnost zaraze koronavirusom, obrate kovid ambulantama.

"Poštovanje preporučenih mera kontrolisaće opštinska inspekcija zajedno sa policijom", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022
Gračanica: Uništavanje eksplozivnih naprava u 13 časova
"Opština Gračanica obaveštava javnost, da će se danas, 28. septembra u 13 časova u mestu Zelenika u Gračanici, čuti detonacije prouzrokovane uništavanjem eksplozivnih naprava iz rata, te da nema opasnosti, niti razloga za uznemirenje", navodi se u saopštenju za medije dostavljenom iz ove lokalne samouprave.
  • 28.09.2022