Vesti
Saopštenja

OEBS-a i ODIHR promovisali rodno odgovornu lokalnu upravu

Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je 10. i 11. maja 2022. dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka.
OEBS-a i ODIHR promovisali rodno odgovornu lokalnu upravu
Detalj sa dvodnevne radionice o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka (Foto Misija OEBS na Kosovu)

Radionica je bila namenjena novoizabranim zvaničnicama i ženama imenovanim na pozicije u opštinskoj upravi usredsređujući se na to kako žene koje se nalaze na pozicijama koje uključuju donošenje odluka mogu da iskoriste svoj autoritet da unaprede rodnu ravnopravnost u svojim zajednicama.

U svom obraćanju, zamenik šefa misije Kilijan Val je rekao da postoje jasni dokazi da je rodno-odgovorna uprava efikasnija i da kao takva vodi ka boljim odlukama i čini opštine uspešnijim. On je obećao da će Misija OEBS-a na Kosovu nastaviti da podržava opštinske zvaničnike i zvaničnice da dalje unaprede svoje veštine i kapacitete u ovoj oblasti.

"Tokom radionice potvrđeno nam je da je neophodno da se koriste alati i mehanizmi za rodnu ravnopravnost kako bi se unapredilo delotvornije i rodno-odgovorno upravljanje, na primer, kroz izradu i sprovođenje opštinskih akcionih planova za rodnu ravnopravnost i rodno odgovorno budžetiranje", rekla je Marće Seljmanaj, zamenica predsednika opštine Vitina.

Diskusije su otkrile izazove sa kojima se žene suočavaju u svom svakodnevnom radu kao što su nepoverenje nadređenih da ženama koje donose odluke dodeljuju važne odgovornosti, nemogućnost napredovanja žena donositeljki odluka i nepostojanje solidarnosti među ženama, pri čemu su učesnice napomenule da veće jedinstvo među zvaničnicama može dovesti do pozitivnih promena.

"Uključivanje ženskih glasova u politiku i planiranje doprinosi održivoj izgradnji lokalnih zajednica i omogućuje da svi napreduju podjednako, jer rodno-osetljive politike idu u korist i ženama i muškarcima, stvarajući transformacioni potencijal gde se percepcije, prakse i vrednosti razvijaju da služe dobrobiti lokalnih zajednica", rekla je dr Julia Netesova, šefica ODIHR-ove jedinice za demokratsko upravljanje i rodnu ravnopravnost.

Na radionici su razmatrani konkretni alati i modeli najbolje prakse kao što su primeri o tome kako se rodno odgovorno budžetiranje može koristiti za stvaranje inkluzivnije, rodno osetljive prakse u opštinskoj upravi, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kvinta zahteva sprovođenje ustavne odluke oko manastira Visoki Dečani

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država reagovali su na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vlasništvu nad manastirom Visoki Dečani.

  • 20.05.2022
Petković: Nikome nije potreban piroman poput Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "kosovski premijer Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona, i zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti.Zbog toga nije ni čudo što Кurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući", saopšteno je iz Kancelarija za KiM.

  • 20.05.2022
FHPK: Odluka SVK osnovana, zahtev da se istraga proširi

Sudsko veće Specijalizovanih veća Kosova, kojim je predsedavao sudija Čarls L. Smit danas je objavilo presudu u predmetu Specijalizovanog tužioca protiv okrivljenih Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 18.05.2022
Petković: Beograd ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Кristoferom Hilom, koga je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine, koja je održana prošle nedelje u Briselu saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 18.05.2022
Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao
Predsednica Kosova Vjosa Osmani će sutra u zvaničnoj poseti dočekati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ protive se dolasku Đukanovića na Kosovo. 
  • 17.05.2022
Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022