Vesti
Saopštenja

OEBS završio uvodni program obuke za nove odbornike SO

Misija OEBS-a na Kosovu završila je niz od 23 radionice za nove skupštinske odbornike koji su izabrani po prvi put na tu funkciju na lokalnim izborima u oktobru 2021. godine. Obuka je bila usmerena na ulogu odbornika u predstavljanju svih članova njihovih biračkih tela i na unapređenje rada njihovih opštinskih skupština.
OEBS završio uvodni program obuke za nove odbornike SO
Radionica za nove članove SO Prizren (Foto Fejsbuk OSCE Mission in Kosovo)

Više od mesec i po dana, 310 novih skupštinskih odbornika iz svih 38 opština na Kosovu učestvovalo je na radionicama na kojima se diskutovalo o njihovom zakonodavnom mandatu, kao i o njihovoj predstavničkoj i nadzornoj ulozi. Posebno osmišljena obuka održana je i za nove predsedavajuće skupština opština koji su se po prvi put našli na ovim funkcijama, pri čemu su radionice bile usmerene na odnose sa javnošću i komunikaciju sa medijima.

Na radionicama se takođe razgovaralo o usklađenosti sa pravnim okvirom i principima dobrog upravljanja, zakonskim zahtevima u vezi sa pripremanjem opštinskog budžeta, razmatranjima po pitanju rodne ravnopravnosti, kao i o mehanizmima za učešće i predstavljanje zajednica.

"Preko 60% odbornika u skupštinama opštinama su novi odbornici koji su se po prvi put našli na tim funkcijama pa je stoga od posebne važnosti da zajedno prođemo kroz njihovu nadzornu ulogu i odgovornosti – i što je ranije moguće uvedemo ih u njihov mandat. Razumevanje specifičnosti njihove uloge učiniće rad skupština opština efikasnijim, obezbediće kontrole i ravnoteže i bolje će im omogućiti da opštinsku administraciju drže odgovornom", rekao je Fatmir Ziljfijaj, nacionalni programski službenik iz Misije OEBS-a na Kosovu i rukovodilac koji nadgleda planiranje, sadržaj i sprovođenje obuke.

Diskusije tokom ovih radionica otkrile su brojne zajedničke prioritete i potrebe u skupštinama opština, između ostalog, potrebu da se ažuriraju odgovarajući skupštinski poslovnici, kao i sticanje znanja da se skupštinske sednice vode uz poštovanje tih poslovnika. Misija OEBS-a na Kosovu će u narednim mesecima u odabranim opštinama pružati dalju podršku o ovim temama koja će biti prilagođena specifičnostima svake opštine.

Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Misija podržava opštine u pružanju boljih opštinskih usluga kroz razvoj opštinskih upravljačkih kapaciteta, promovisanje javnog angažovanja, jačanje kontrole i ravnoteže, međuopštinske saradnje i unapređenje međuvladine koordinacije, saopšteno je iz OEBS-a.Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022