Vesti
Saopštenja

OEBS završio uvodni program obuke za nove odbornike SO

Misija OEBS-a na Kosovu završila je niz od 23 radionice za nove skupštinske odbornike koji su izabrani po prvi put na tu funkciju na lokalnim izborima u oktobru 2021. godine. Obuka je bila usmerena na ulogu odbornika u predstavljanju svih članova njihovih biračkih tela i na unapređenje rada njihovih opštinskih skupština.
OEBS završio uvodni program obuke za nove odbornike SO
Radionica za nove članove SO Prizren (Foto Fejsbuk OSCE Mission in Kosovo)

Više od mesec i po dana, 310 novih skupštinskih odbornika iz svih 38 opština na Kosovu učestvovalo je na radionicama na kojima se diskutovalo o njihovom zakonodavnom mandatu, kao i o njihovoj predstavničkoj i nadzornoj ulozi. Posebno osmišljena obuka održana je i za nove predsedavajuće skupština opština koji su se po prvi put našli na ovim funkcijama, pri čemu su radionice bile usmerene na odnose sa javnošću i komunikaciju sa medijima.

Na radionicama se takođe razgovaralo o usklađenosti sa pravnim okvirom i principima dobrog upravljanja, zakonskim zahtevima u vezi sa pripremanjem opštinskog budžeta, razmatranjima po pitanju rodne ravnopravnosti, kao i o mehanizmima za učešće i predstavljanje zajednica.

"Preko 60% odbornika u skupštinama opštinama su novi odbornici koji su se po prvi put našli na tim funkcijama pa je stoga od posebne važnosti da zajedno prođemo kroz njihovu nadzornu ulogu i odgovornosti – i što je ranije moguće uvedemo ih u njihov mandat. Razumevanje specifičnosti njihove uloge učiniće rad skupština opština efikasnijim, obezbediće kontrole i ravnoteže i bolje će im omogućiti da opštinsku administraciju drže odgovornom", rekao je Fatmir Ziljfijaj, nacionalni programski službenik iz Misije OEBS-a na Kosovu i rukovodilac koji nadgleda planiranje, sadržaj i sprovođenje obuke.

Diskusije tokom ovih radionica otkrile su brojne zajedničke prioritete i potrebe u skupštinama opština, između ostalog, potrebu da se ažuriraju odgovarajući skupštinski poslovnici, kao i sticanje znanja da se skupštinske sednice vode uz poštovanje tih poslovnika. Misija OEBS-a na Kosovu će u narednim mesecima u odabranim opštinama pružati dalju podršku o ovim temama koja će biti prilagođena specifičnostima svake opštine.

Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Misija podržava opštine u pružanju boljih opštinskih usluga kroz razvoj opštinskih upravljačkih kapaciteta, promovisanje javnog angažovanja, jačanje kontrole i ravnoteže, međuopštinske saradnje i unapređenje međuvladine koordinacije, saopšteno je iz OEBS-a.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023