Vesti
Saopštenja

OEBS zabrinut zbog incidenata u verskim objektima

Misija OEBS-a na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog toga što su verski objekti i dalje meta incidenata koji uključuju krađu i oštećenje imovine.
OEBS zabrinut zbog incidenata u verskim objektima
Polomljeni prozori na na crkvi Svetog Ilije kod Uroševca (Foto printskrin FoNet)

Misija OEBS je navela na Fejsbuku da podržava napore Kosovske policije da održi bezbednost verskih objekata sprovođenjem istrage i privođenjem pravdi odgovornih.

"Misija se zalaže za ponovno uspostavljanje Opštinskih saveta za bezbednost zajednica (OSBZ), kao stvar prioriteta, kako bi se osiguralo da se čuje zabrinutost svih zajednicu u pogledu bezbednosti. Važno je da nevećinske zajednice mogu da izraze svoju zabrinutost, Opštinski saveti za bezbednost zajednica su ključni za poboljšanje komunikacije sa institucijama i obezbeđivanje delotvornog rada policije u zajednici“, zaključuje se u saopštenju OEBS-a.

Podsetimo, proteklog vikenda u selu Nekodim kod Uroševca nepoznate osobe su na pravoslavnoj crkvi Svetog Ilije razbile stakla na prozorima i ulaznim vratima, dok je na praznik Sveta tri Jerarha obijena crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022