Vesti
Saopštenja

„OEBS spreman da pomogne održavanje izbora“

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin sastao se danas sa šefom misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberžeom. Posebna pažnja posvećena je organizaciji glasanja u srpskim sredinama na Kosovu na predstojećim parlamenatarnim izborima koje organizuje Srbija.

„OEBS spreman da pomogne održavanje izbora“
(Foto KIM)

Kako je sapšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministar Vulin je tokom razgovora podsetio da za organizaciju izbora na Kosovu i Metohiji već postoji model koji se u praksi pokazao uspešnim na izborima održanim 2012. godine.

Ambasador Šlimberže potvrdio je spremnost misije OEBS na Kosovu za izvršenje zadatka, ukoliko se o tome postigne saglasnost i primetio kako je pitanje rezervisanih mandata za zajednice u kosovskoj skupštini, postalo predmet žustre stranačke rasprave.

Na kraju sastanka, sagovornici su konstatovali da uspeh u organizaciji izbora i naročito učešće srpske zajednice na svim izborima nužno podrazumeva usklađene obostrane napore OEBS-a i Vlade Republike Srbije, kaže se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023
U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023