Vesti
Saopštenja

OEBS promoviše medijsku pismenost kod mladih

Misija OEBS-a završila je 30. oktobra svoje deseto i poslednje on-lajn predavanje o medijskoj i informacionoj pismenosti u digitalnom dobu za učenike osnovnih i srednjih škola na srpskom jeziku na Kosovu.

OEBS promoviše medijsku pismenost kod mladih
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Predavanja su obuhvatila deset škola u regionima Peć, Gnjilane, Prizren i Priština i ukupno 155 učesnika.

Novinarka Anamari Repić podučavala je učenike kako da se kritički bave, analiziraju i vrednuju medijski sadržaj. Razgovaralo se i o medijskim porukama, spinovanju i lažnim vestima.

„Uspon medijskih internet portala, doprinosi pluralizmu medija, dalje jačajući medije kao četvrti stub demokratije. Međutim, postoje i negativne strane kao što su lažne vesti, dezinformacije i neproverene informacije koje su postale uobičajene na internetu“, rekao je Jan Bratu, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Mladi se u takvim okolnostima bore da procene šta je istina i da prepoznaju obmanjujuće informacije na mreži. Ovo je posebno važno s obzirom na to da 93% ljudi na Kosovu koristi internet, a 50% korisnika su mladi", navodi se u saopštenju.

Dane Koruga, šef Odseka za medije Misije OEBS-a na Kosovu rekao je da predavanja pomažu učenicima da kritički procene i aktivno se bave informacijama sa kojima se svakodnevno susreću.

„Nastojimo da angažujemo medijske profesionalce, edukatore i aktiviste da udružuju resurse, razvijaju inovativne alate i grade inicijative za pomoć u borbi protiv dezinformacija, te podstiču kritički pristup u interakciji s medijima. Na našim predavanjima podstičemo učenike da budu svesni prepreka i izazova koji dolaze sa različitim oblicima medija“, rekao je Koruga.

Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređivanje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021