Vesti
Saopštenja

OEBS promoviše medijsku pismenost kod mladih

Misija OEBS-a završila je 30. oktobra svoje deseto i poslednje on-lajn predavanje o medijskoj i informacionoj pismenosti u digitalnom dobu za učenike osnovnih i srednjih škola na srpskom jeziku na Kosovu.

OEBS promoviše medijsku pismenost kod mladih
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Predavanja su obuhvatila deset škola u regionima Peć, Gnjilane, Prizren i Priština i ukupno 155 učesnika.

Novinarka Anamari Repić podučavala je učenike kako da se kritički bave, analiziraju i vrednuju medijski sadržaj. Razgovaralo se i o medijskim porukama, spinovanju i lažnim vestima.

„Uspon medijskih internet portala, doprinosi pluralizmu medija, dalje jačajući medije kao četvrti stub demokratije. Međutim, postoje i negativne strane kao što su lažne vesti, dezinformacije i neproverene informacije koje su postale uobičajene na internetu“, rekao je Jan Bratu, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Mladi se u takvim okolnostima bore da procene šta je istina i da prepoznaju obmanjujuće informacije na mreži. Ovo je posebno važno s obzirom na to da 93% ljudi na Kosovu koristi internet, a 50% korisnika su mladi", navodi se u saopštenju.

Dane Koruga, šef Odseka za medije Misije OEBS-a na Kosovu rekao je da predavanja pomažu učenicima da kritički procene i aktivno se bave informacijama sa kojima se svakodnevno susreću.

„Nastojimo da angažujemo medijske profesionalce, edukatore i aktiviste da udružuju resurse, razvijaju inovativne alate i grade inicijative za pomoć u borbi protiv dezinformacija, te podstiču kritički pristup u interakciji s medijima. Na našim predavanjima podstičemo učenike da budu svesni prepreka i izazova koji dolaze sa različitim oblicima medija“, rekao je Koruga.

Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređivanje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020