Vesti
Saopštenja

OEBS predstavlja izveštaj o postupanju sudova u predmetima terorizma

OEBS će  sutra u Prištini predstaviti izveštaj o postupanju kosovskog pravosudnog sistema u predmetima terorizma, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove misije.
OEBS predstavlja izveštaj o postupanju sudova u predmetima terorizma
Ilustracija (Foto Pixabay)

’’Izveštaj Postupanje u predmetima terorizma u sistemu krivičnog pravosuđa Kosova analizira predmete terorizma od 2018. do 2020. godine i zasnovan je na podacima Misije sa nadgledanja suđenja, informacijama iz sudova i detaljnim razgovorima sa zainteresovanim stranama’’, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje dodaje, njegova namena je da podrži pravne stručnjake u održavanju najviših profesionalnih standarda u oblasti zakona i praktične politike koja je puna izazova. U tom cilju, izveštaj utvrđuje dobre prakse, kao i oblasti od interesa u zakonodavstvu, postupku i praksi i završava se nizom preporuka.

’’Učesnici će imati priliku da čuju prezentacije jedne od dve autorke izveštaja, pravne savetnice Kirsti Brimelov (Engleska i Vels), i razmišljanja panelista. Zatim će uslediti diskusija i deo predviđen za pitanja i odgovore o nalazima izveštaja’’, stoji u saopštenju.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, predsedavajući Sudskog saveta Kosova Aljbert Zogaj i specijalni tužilac Afrim Šefkiu, kako je saopšteno, održaće uvodne govore, zajedno sa ambasadorom Majklom Davenportom, šefom Misije OEBS-a na Kosovu.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023